skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec klasyczne domowe ciasteczka czekoladowe? Przygotuj produkty do przygotowania ciasteczek. Wyjmij masło i jajko z wyprzedzeniem, aby stały się temperaturą pokojową. Lepiej jest wziąć Cukier Drobny lub cukier puder. Trochę soli, kilka kryształów. Jajo wielkości C1.
Krok 2:
Do głębokiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i wszystko wymieszaj. Ponieważ ciasteczka są czekoladowe, szczególną uwagę należy zwrócić na jakość kakao.
Krok 3:
W innej misce ubij jajko z cukrem na puszystą pianę przez około 5 minut (aby cukier całkowicie się rozpuścił). Dodaj masło o temperaturze pokojowej i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Połącz razem mieszane suche składniki i mieszankę jajeczno-maślaną. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto i rękami odłamując mały kawałek ciasta (gdzieś wielkości orzecha włoskiego lub w razie potrzeby), zwiń piłkę, układając ją w odległości od siebie na blasze do pieczenia - ciasteczka trochę się rozłoży. Ciasteczka piecze się szybko przez 8-10 minut. Jeśli ciasto nie jest tak strome, lepiej rozłożyć je łyżką.
Krok 6:
Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź na blasze do pieczenia przez kilka minut i połóż na talerzu. Takie ciasteczka pasują do szklanki mleka, filiżanki kawy lub herbaty.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
popełniłem duży błąd podczas robienia tych ciasteczek. Przez roztargnienie wymieszałem wszystkie suche składniki razem z cukrem, w wyniku czego w gotowym cieście nie miał czasu się rozpuścić i stał się widoczny na powierzchni gotowych ciastek, a same ciasteczka okazały się luźną porowatą powierzchnią. Nie wpłynęło to na smak i ogólną konsystencję ciasteczek - Ciasteczka okazały się miękkie, smaczne, o bogatym smaku czekoladowym. Ale wygląd nie był wcale reprezentacyjny. Dlatego podczas przygotowywania ciasteczek należy wziąć pod uwagę ten niuans, a jeszcze lepiej wziąć cukier puder zamiast cukru.
a więc przepis jest prosty, odpowiedni dla początkujących kucharzy i dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g