Klasyczne ciasteczka czekoladowe domowej roboty

proste klasyczne domowe ciasteczka o smaku czekoladowym. Przepis na klasyczne ciasteczka można uznać za podstawowy. Dodając do niego kawałki czekolady, orzechy, cukierki, możesz za każdym razem otrzymywać zupełnie nowe ciasteczka.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 25 % 19 g
węglowodany 65 % 50 g
398 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec klasyczne domowe ciasteczka czekoladowe? Przygotuj produkty do przygotowania ciasteczek. Wyjmij masło i jajko z wyprzedzeniem, aby stały się temperaturą pokojową. Lepiej jest wziąć Cukier Drobny lub cukier puder. Trochę soli, kilka kryształów. Jajo wielkości C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do głębokiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i wszystko wymieszaj. Ponieważ ciasteczka są czekoladowe, szczególną uwagę należy zwrócić na jakość kakao.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce ubij jajko z cukrem na puszystą pianę przez około 5 minut (aby cukier całkowicie się rozpuścił). Dodaj masło o temperaturze pokojowej i mieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz razem mieszane suche składniki i mieszankę jajeczno-maślaną. Zbierz ciasto w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto i rękami odłamując mały kawałek ciasta (gdzieś wielkości orzecha włoskiego lub w razie potrzeby), zwiń piłkę, układając ją w odległości od siebie na blasze do pieczenia - ciasteczka trochę się rozłoży. Ciasteczka piecze się szybko przez 8-10 minut. Jeśli ciasto nie jest tak strome, lepiej rozłożyć je łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, ostudź na blasze do pieczenia przez kilka minut i połóż na talerzu. Takie ciasteczka pasują do szklanki mleka, filiżanki kawy lub herbaty.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

popełniłem duży błąd podczas robienia tych ciasteczek. Przez roztargnienie wymieszałem wszystkie suche składniki razem z cukrem, w wyniku czego w gotowym cieście nie miał czasu się rozpuścić i stał się widoczny na powierzchni gotowych ciastek, a same ciasteczka okazały się luźną porowatą powierzchnią. Nie wpłynęło to na smak i ogólną konsystencję ciasteczek - Ciasteczka okazały się miękkie, smaczne, o bogatym smaku czekoladowym. Ale wygląd nie był wcale reprezentacyjny. Dlatego podczas przygotowywania ciasteczek należy wziąć pod uwagę ten niuans, a jeszcze lepiej wziąć cukier puder zamiast cukru.
a więc przepis jest prosty, odpowiedni dla początkujących kucharzy i dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy