skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na paszteciki. Nadzienie można wykonać dla nich w dowolny sposób. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego na kefirze. Ciasto zrobimy w szybki sposób bez pary. Kefir podgrzewamy do 30-35 stopni. Można go spalić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Temperaturę można określić palcem, jeśli nie ma termometru, palec powinien być wygodny, gorący, ale znośny.
Krok 2:
Wlej ciepły kefir i olej roślinny do miski. Dodaj do nich cukier i sól, mieszaj, aż suche składniki całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Przesiej mąkę, lepiej zrobić to dwa razy, aby mąka stała się bardziej przewiewna, nasycona tlenem, wtedy ciasta będą bardziej miękkie i smaczne. Dodaj suche drożdże do mąki, wymieszaj. Wlej suche składniki (mieszankę mąki i drożdży) do miski z płynną mieszanką. Zagnieść ciasto łyżką, tworząc z niego kulkę. Następnie rozłóż go na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami przez około 10 minut.
Krok 4:
Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz poświęcić temu krokowi więcej czasu. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.
Krok 5:
W międzyczasie zajmijmy się farszem. Nadzienie można przygotować dowolne, pyszne ciasta uzyskuje się z zieloną cebulą i jajkiem, z kapustą, słodkie nadzienie jest również dobre. Posiekaj białą kapustę. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Smażyć cebulę na oleju roślinnym na patelni, dodać kapustę. Wlej trochę wody na patelnię i gotuj kapustę na średnim ogniu przez około 25 minut. Dodaj sól, cukier, czarny pieprz do smaku. Mieszać. Wyłącz ogień. Pozwól farszowi kapusty nieco ostygnąć.
Krok 7:
Rozłóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej. Dzielimy go na równe kawałki, których rozmiar zależy od pożądanego rozmiaru gotowych ciast, ale ciasta okazują się piękniejsze, jeśli nie bardzo duże.
Krok 8:
Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Połóż trochę nadzienia na środku. Ściśnij krawędzie.
Krok 9:
Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozwól im trochę wzrosnąć w ciepłym miejscu. Posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym na wierzchu. Wkładamy blachę do pieczenia z ciastami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut, aż się zarumienią.
Krok 10:
Wyjmij paszteciki z herbatą lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g