placki jak puch na kefirze

Miękkie pyszne paszteciki z apetyczną złotą skórką! Ciasta z uniwersalnego ciasta drożdżowego na kefirze z dowolnym nadzieniem doskonale uzupełnią śniadanie, lunch lub kolację, a także z pewnością zgromadzą wszystkich domowników na rodzinnej herbacie. Ciasto kefirowe na ciasta jest przygotowywane dość prosto i nadaje się do pieczenia ciast z dowolnym nadzieniem, zarówno słodkim, jak i mięsnym, rybnym i innym nie słodkim. Ciasta z takiego ciasta nie starzeją się przez długi czas i pozostają smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 63 % 27 g
218 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na paszteciki. Nadzienie można wykonać dla nich w dowolny sposób. Zacznijmy od przygotowania ciasta drożdżowego na kefirze. Ciasto zrobimy w szybki sposób bez pary. Kefir podgrzewamy do 30-35 stopni. Można go spalić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Temperaturę można określić palcem, jeśli nie ma termometru, palec powinien być wygodny, gorący, ale znośny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepły kefir i olej roślinny do miski. Dodaj do nich cukier i sól, mieszaj, aż suche składniki całkowicie się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, lepiej zrobić to dwa razy, aby mąka stała się bardziej przewiewna, nasycona tlenem, wtedy ciasta będą bardziej miękkie i smaczne. Dodaj suche drożdże do mąki, wymieszaj. Wlej suche składniki (mieszankę mąki i drożdży) do miski z płynną mieszanką. Zagnieść ciasto łyżką, tworząc z niego kulkę. Następnie rozłóż go na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz poświęcić temu krokowi więcej czasu. Następnie włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zajmijmy się farszem. Nadzienie można przygotować dowolne, pyszne ciasta uzyskuje się z zieloną cebulą i jajkiem, z kapustą, słodkie nadzienie jest również dobre. Posiekaj białą kapustę. Drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć cebulę na oleju roślinnym na patelni, dodać kapustę. Wlej trochę wody na patelnię i gotuj kapustę na średnim ogniu przez około 25 minut. Dodaj sól, cukier, czarny pieprz do smaku. Mieszać. Wyłącz ogień. Pozwól farszowi kapusty nieco ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej. Dzielimy go na równe kawałki, których rozmiar zależy od pożądanego rozmiaru gotowych ciast, ale ciasta okazują się piękniejsze, jeśli nie bardzo duże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj każdy kawałek w ciasto o grubości nie większej niż 0,5 centymetra. Połóż trochę nadzienia na środku. Ściśnij krawędzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż placki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pozwól im trochę wzrosnąć w ciepłym miejscu. Posmaruj placki ubitym jajkiem kurzym na wierzchu. Wkładamy blachę do pieczenia z ciastami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut, aż się zarumienią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij paszteciki z herbatą lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy