skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania smażonego pstrąga na patelni potrzebujemy samego pstrąga. Może być mały-waga całej ryby wynosi około 300 g.lub tak duża jak moja. Oczyść rybę z łusek. Odetnij płetwy. Pokrój filety na porcje steków o grubości około 2 cm.
Krok 2:
Marynata. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: sosu sojowego, soku z cytryny, oleju roślinnego (mam słonecznik) i ziarnistej musztardy.
Krok 3:
W misce wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, olej roślinny i ziarnistą musztardę.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby olej roślinny całkowicie zmieszał się z sosem sojowym.
Krok 5:
Steki z pstrąga zalać marynatą i odstawić na 20 minut.
Krok 6:
Podgrzej patelnię i smaż na niej pstrąga pod przykryciem przez 3 minuty . Kiedy położyłem rybę na patelni, polałem ją 2-3 łyżkami sosu.
Krok 7:
Następnie odwróć rybę i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia. Pozostaw rybę na chłodzącej patelni pod pokrywką na 8-10 minut.
w podobnej marynacie, ale bez musztardy Zwykle trzymam kurczaka. Sos sojowy dobrze marynuje mięso, olej roślinny zmiękcza twarde włókna, sok z cytryny nadaje lekką kwaskowatość.
to samo, gdy uzyskuje się podczas marynowania ryb. Musztarda Francuska dodaje pikantności sosowi. Jest dobrze nasycony marynatą. Dlatego podczas smażenia nie wysycha. Nawiasem mówiąc, podczas smażenia możesz stopniowo smarować rybę resztkami marynaty.
w resztkach marynaty można marynować udka z kurczaka lub filety.
możesz smażyć pstrąga stekami, tak jak ja. I możesz przeciąć każdy stek na pół i usunąć wszystkie kości. Otrzymasz długie paski ryb, które są wygodne do smażenia i równie wygodne do jedzenia.
jeśli ryba jest mała, można ją całkowicie usmażyć. W takim przypadku należy go obrócić podczas marynowania, aby obie strony były nasączone marynatą. A na samej tuszy wykonaj nacięcia, aby poprawić impregnację.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g