włoskie paluszki chlebowe Grissini

Przygotuj w domu chrupiące, pachnące włoskie Grissini! Z czym jedzą te paluszki chlebowe? Doskonale uzupełnią romantyczny stół z różnymi rodzajami włoskich serów i butelką dobrego wina. Również ta przekąska jest często podawana z prosciutto. Chociaż Ojczyzną Grissini są Włochy, takie patyki bardzo dobrze zakorzeniły się w Ameryce.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 67 % 38 g
286 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Grissini? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie, możesz zastąpić sprasowane drożdże suchymi, wtedy będą potrzebować tylko 4 gramów, możesz zastąpić oliwę z oliwek roślinną. Oprócz soli jako przyprawy możesz użyć ulubionych przypraw, na przykład oregano, włoskich ziół, bazylii, sezamu itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść sprasowane drożdże w lekko ciepłej wodzie, nie szprycuj ich gorącą wodą, w przeciwnym razie umrą, a następnie wlej rozpuszczone drożdże do pojemnika, w którym wyrabiasz ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, wlej oliwę z oliwek i przesiej mąkę pszenną. Zagniataj ciasto do umiarkowanego rozwoju glutenu, czyli do momentu, gdy ciasto stanie się bardziej jednorodne i nie lepkie podczas procesu ugniatania. Powierzchnia ciasta powinna być gładsza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż zaznaczone masło do ciasta i teraz zagniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie, posypując mąką powierzchnię roboczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ugniatane ciasto do miski i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto w misce do fermentacji na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas tego procesu zmiażdż ciasto 1 raz, aby rozprowadzić drożdże w cieście, wyrównać temperaturę w różnych częściach ciasta i usunąć nadmiar dwutlenku węgla, który hamuje aktywność drożdży, spowalnia sam proces fermentacji i rozkłada gluten.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 190oc, ustawiając tryb góra-dół + konwekcja. W tym czasie ponownie zmiażdż gotowe ciasto i zwiń je w warstwę. Pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 2 cm. Rozwiń powstałe paski do 30 cm, a następnie skręć w spirale. W tym momencie możesz posypać Grissini ulubionymi przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i natychmiast wyślij Grissini do pieczenia w piekarniku przez 20 minut bez dodatkowego proofingu. Powinna powstać złota skorupa. Uważaj, aby nie wysuszyć patyczków. Dostosuj czas i temperaturę gotowania Grissini, koncentrując się na temperaturze i konstrukcji piekarnika.

przechowuj chrupiące włoskie paluszki w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 5 dni.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy