skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Grissini? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie, możesz zastąpić sprasowane drożdże suchymi, wtedy będą potrzebować tylko 4 gramów, możesz zastąpić oliwę z oliwek roślinną. Oprócz soli jako przyprawy możesz użyć ulubionych przypraw, na przykład oregano, włoskich ziół, bazylii, sezamu itp.
Krok 2:
Rozpuść sprasowane drożdże w lekko ciepłej wodzie, nie szprycuj ich gorącą wodą, w przeciwnym razie umrą, a następnie wlej rozpuszczone drożdże do pojemnika, w którym wyrabiasz ciasto.
Krok 3:
Dodaj sól, wlej oliwę z oliwek i przesiej mąkę pszenną. Zagniataj ciasto do umiarkowanego rozwoju glutenu, czyli do momentu, gdy ciasto stanie się bardziej jednorodne i nie lepkie podczas procesu ugniatania. Powierzchnia ciasta powinna być gładsza.
Krok 4:
Włóż zaznaczone masło do ciasta i teraz zagniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie, posypując mąką powierzchnię roboczą.
Krok 5:
Włóż ugniatane ciasto do miski i przykryj ręcznikiem. Pozostaw ciasto w misce do fermentacji na 1 godzinę.
Krok 6:
Podczas tego procesu zmiażdż ciasto 1 raz, aby rozprowadzić drożdże w cieście, wyrównać temperaturę w różnych częściach ciasta i usunąć nadmiar dwutlenku węgla, który hamuje aktywność drożdży, spowalnia sam proces fermentacji i rozkłada gluten.
Krok 7:
Włącz rozgrzać piekarnik do 190oc, ustawiając tryb góra-dół + konwekcja. W tym czasie ponownie zmiażdż gotowe ciasto i zwiń je w warstwę. Pokrój rozwałkowane ciasto na paski o szerokości 2 cm. Rozwiń powstałe paski do 30 cm, a następnie skręć w spirale. W tym momencie możesz posypać Grissini ulubionymi przyprawami.
Krok 8:
Połóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i natychmiast wyślij Grissini do pieczenia w piekarniku przez 20 minut bez dodatkowego proofingu. Powinna powstać złota skorupa. Uważaj, aby nie wysuszyć patyczków. Dostosuj czas i temperaturę gotowania Grissini, koncentrując się na temperaturze i konstrukcji piekarnika.
przechowuj chrupiące włoskie paluszki w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 5 dni.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g