skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka, dzielimy na białka i żółtka. Wlej większość cukru pudru do białek (około 240-250 gramów). Ubij białka z cukrem pudrem na stabilne szczyty. Delikatnie wlej skrobię do ubitych białek, wymieszaj.
2. Orzechy włoskie opiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie posiekaj orzechy grubo nożem. W częściach układamy prażone orzechy w masie białkowej.
3. Na pergaminie narysuj okrąg o pożądanej średnicy. Około 17-18 centymetrów. Wykonujemy cztery takie puste miejsca. Na dużej blasze zmieszczą się dwie. Rozłóż część masy białkowej na środku każdego koła, ostrożnie wyrównaj szpatułką, uważając, aby nie wyjść poza krawędzie.
4. Wysyłamy blachę do pieczenia w piekarniku już rozgrzanym do 200 stopni. Natychmiast zmniejsz ogień do 180 stopni. Piec ciasto przez 20-25 minut. Ciasta powinny uzyskać przyjemny karmelowy kolor. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa ciasta.
5. Lekko ubij wstępnie zmiękczone masło mikserem. Ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem. Wlej mleko do ubitych żółtek cienkim strumieniem, wymieszaj.
6. Przygotujmy kąpiel wodną. Wlej wodę na około 2 centymetry do dużego rondla. Wysyłamy do ognia. Gdy woda się zagotuje, umieść nad nią pojemnik z ubitymi żółtkami i mlekiem. Przy regularnym mieszaniu doprowadzamy krem do wrzenia, a następnie usuwamy go z kąpieli wodnej. Ochładzać.
7. Gdy krem ostygnie, włóż do niego ubite masło, a także przesiej proszek kakaowy. Konieczne jest przesiewanie kakao, aby pozbyć się grudek. Ubij śmietanę mikserem. Następnie wlej koniak i ponownie ubij, aż będzie gładki.
8. Natychmiast oddzielamy gotowe ciasta od pergaminu, aż beza jeszcze nie ostygnie. Pokrywamy ciasta kremem i nakładamy je na siebie. Powierzchnię pokrywamy również kremem. Możesz ozdobić smakołyk do smaku. Alternatywnie odpowiednie są posiekane orzechy włoskie, chipsy czekoladowe, bezy i proszek kakaowy do posypania.
ciasto jest gotowe! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal / 100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bezy - 366 kcal / 100g