skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do robienia brownie.
Krok 2:
Weź miskę, włóż do niej czekoladę na małe kawałki. Dodaj masło, pokrojone również na kawałki.
Krok 3:
Zagotuj zwykłą wodę w rondlu, umieść miskę czekolady na wierzchu. Ta konstrukcja nazywa się "łaźnią wodną", więc czekolada rozpuści się na parze z wrzącej wody. Ważnym warunkiem jest to, że dno miski nie powinno dotykać wody. A jednak nie bierz szklanych naczyń do tych celów. Moja miska pękła w tym procesie, musiałem przelać wszystko do drugiej.
Krok 4:
Ciągle mieszając rozpuść czekoladę z masłem, aż będzie gładka. Wyjmij naczynia z masą czekoladową z kąpieli wodnej i ostudź.
Krok 5:
Gdy czekolada ostygnie, ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.
Krok 6:
Wlej schłodzoną czekoladę do jajek, wymieszaj wszystko szpatułką.
Krok 7:
Przesiej mąkę i kakao do osobnego naczynia. Dodaj szczyptę soli. Sól w deserach wzmacnia smak czekolady, pamiętaj, aby ją dodać.
Krok 8:
Wlej suchą mieszankę do jajka i czekolady. Za pomocą szpatułki wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Weź naczynie do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier lepiej się układał, najpierw go zgnij. Wlać ciasto, równomiernie rozprowadzić szpatułką.
Krok 10:
Piecz brownie w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut. W przypadku brownie gotowość nie jest określona wykałaczką, radzę skupić się na 25 minutach pieczenia. Jeśli prześwietlisz go w piekarniku, okaże się suchy. Brownie można podawać zarówno na ciepło, jak i całkowicie schłodzone. Do ciepłego brownie podczas serwowania dodaj gałkę lodów.
upiekłam brownie w formie 20*22 cm bardzo lubimy ten deser, często gotuję go według różnych przepisów. Ten przepis jest jednym z najbardziej udanych.
smak gotowego deseru zależy przede wszystkim od czekolady. Dlatego wybieraj tylko produkt dobrej jakości. Możesz użyć nie tylko gorzkiej, ale także mlecznej czekolady, a nawet białej. Brownie z białą czekoladą nazywa się "Blondie".
często brownie piecze się z dodatkiem orzechów, twarogu lub jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g