skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do zrobienia ciasta truskawkowego.
Krok 2:
Rozbij jajka w głębokiej misce.
Krok 3:
Ubij jajka, stopniowo dodając cukier i wanilię, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Następnie dodaj śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubij.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Dodaj cynamon (do smaku) i proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Ułóż część ciasta - pierwszą warstwę w formie natłuszczonej i posypanej mieloną bułką tartą, połóż na niej warstwę truskawek. Możesz zrobić 2 lub 3 warstwy (w zależności od wielkości formy) - warstwa ciasta, warstwa jagód itp.
Krok 8:
Włóż ostatnią warstwę ciasta do formy, a następnie warstwę truskawek i włóż przyszłe ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do miękkości (około 30-40 minut).
Krok 9:
Tak wygląda gotowe ciasto w przekroju. Posypałem go cukrem pudrem, ale możesz tego nie robić.
Krok 10:
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g