ciasto truskawkowe

letnie pachnące, pyszne, warstwowe ciasto-dla ciebie! możesz gotować zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi jagodami Ciasto okazuje się delikatne i smaczne, niesamowicie pachnące dzięki truskawkom, ciasto okazuje się jak w Charlotte
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 76 % 37 g
226 kcal
IG: 5 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do zrobienia ciasta truskawkowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka w głębokiej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka, stopniowo dodając cukier i wanilię, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cynamon (do smaku) i proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż część ciasta - pierwszą warstwę w formie natłuszczonej i posypanej mieloną bułką tartą, połóż na niej warstwę truskawek. Możesz zrobić 2 lub 3 warstwy (w zależności od wielkości formy) - warstwa ciasta, warstwa jagód itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ostatnią warstwę ciasta do formy, a następnie warstwę truskawek i włóż przyszłe ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do miękkości (około 30-40 minut).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wygląda gotowe ciasto w przekroju. Posypałem go cukrem pudrem, ale możesz tego nie robić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy