ciasto z twarogiem i wiśniami

najsmaczniejszy, rozpływa się w ustach, oryginalny, piękny! Ciasto z twarogiem i wiśniami składa się z dwóch rodzajów ciasta — bujnego masła i delikatnego twarogu. Są doskonale uzupełnione lekką kwaskowatością wiśni. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, pomimo dużej liczby składników.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 57 % 24 g
216 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z twarogiem i wiśniami? Rozpocznij gotowanie od ciasta maślanego. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Wybierz najlepszą jakość zgodną z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Nie ubijaj przez długi czas, olej może zacząć się łuszczyć. Trzy minuty wystarczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodaj po jednym jajka, dobrze mieszając po każdym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta, wyrabiając je po każdej porcji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno zrobić miękkie, lepkie ciasto. Ciasto maślane jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie przygotuj ciasto twarogowe. Weź twaróg grubszy, od 5% tłuszczu i więcej, najlepiej nie suchy, aby nie było grudek. Jeśli masz tylko suchą, Dodaj do niej trochę kwaśnej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wstępnie przetrzyj twaróg przez sito lub ubij blenderem zanurzeniowym na jednorodną masę. Połącz twaróg z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Możesz mikserem, możesz zwykłą trzepaczką. Ciasto twarogowe jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie. Jeśli wiśnia jest świeża, usuń z niej nasiona i spuść uwolniony sok. Jeśli jest zamrożony, używaj go bez rozmrażania. Mam mrożone jagody. Zamiast kukurydzy możesz wziąć skrobię ziemniaczaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz wiśnie ze skrobią kukurydzianą i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaje złożyć ciasto. W naczyniu do pieczenia (Moja ma średnicę 20 cm) włóż ciasto maślane i spłaszcz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch ciasta maślanego wlej twaróg.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż na nim wiśnie w skrobi. Rozprowadź go równomiernie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Gdy ciasto jest jeszcze gorące, twaróg na środku może lekko drżeć. W porządku. Gdy ciasto ostygnie, twaróg stanie się gęstszy.

inne takie ciasto okaże się bardzo smaczne z wiciokrzewem, jeżyną, czarną porzeczką lub jagodami.

możesz użyć Nie jednego rodzaju jagód, ale kilku.

jeśli używasz jagód, które zawierają zbyt dużo soku (jak truskawki i wiciokrzew), lepiej dodać tylko 1 jajko do twarogu. W przeciwnym razie wilgoć z owoców nie pozwoli upiec już płynnej masy twarogowej.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy