skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z twarogiem i wiśniami? Rozpocznij gotowanie od ciasta maślanego. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno stać się miękkie. Wybierz najlepszą jakość zgodną z GOST.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem, aż będzie puszyste. Nie ubijaj przez długi czas, olej może zacząć się łuszczyć. Trzy minuty wystarczą.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodaj po jednym jajka, dobrze mieszając po każdym.
Krok 4:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i Dodaj części do ciasta, wyrabiając je po każdej porcji.
Krok 5:
Powinno zrobić miękkie, lepkie ciasto. Ciasto maślane jest gotowe.
Krok 6:
Następnie przygotuj ciasto twarogowe. Weź twaróg grubszy, od 5% tłuszczu i więcej, najlepiej nie suchy, aby nie było grudek. Jeśli masz tylko suchą, Dodaj do niej trochę kwaśnej śmietany.
Krok 7:
Wstępnie przetrzyj twaróg przez sito lub ubij blenderem zanurzeniowym na jednorodną masę. Połącz twaróg z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Możesz mikserem, możesz zwykłą trzepaczką. Ciasto twarogowe jest gotowe.
Krok 9:
Przygotuj nadzienie. Jeśli wiśnia jest świeża, usuń z niej nasiona i spuść uwolniony sok. Jeśli jest zamrożony, używaj go bez rozmrażania. Mam mrożone jagody. Zamiast kukurydzy możesz wziąć skrobię ziemniaczaną.
Krok 10:
Połącz wiśnie ze skrobią kukurydzianą i wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 11:
Pozostaje złożyć ciasto. W naczyniu do pieczenia (Moja ma średnicę 20 cm) włóż ciasto maślane i spłaszcz.
Krok 12:
Na wierzch ciasta maślanego wlej twaróg.
Krok 13:
Połóż na nim wiśnie w skrobi. Rozprowadź go równomiernie. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Krok 14:
Schłodzić gotowe ciasto, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Gdy ciasto jest jeszcze gorące, twaróg na środku może lekko drżeć. W porządku. Gdy ciasto ostygnie, twaróg stanie się gęstszy.
inne takie ciasto okaże się bardzo smaczne z wiciokrzewem, jeżyną, czarną porzeczką lub jagodami.
możesz użyć Nie jednego rodzaju jagód, ale kilku.
jeśli używasz jagód, które zawierają zbyt dużo soku (jak truskawki i wiciokrzew), lepiej dodać tylko 1 jajko do twarogu. W przeciwnym razie wilgoć z owoców nie pozwoli upiec już płynnej masy twarogowej.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g