skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z ryżem i konserwami rybnymi? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta z galaretką. Weź mąkę najwyższej jakości. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 15 do 20%. Lepiej jest wziąć wybrane duże jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 jajka.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz śmietanę, majonez i jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Jeśli nie chcesz używać majonezu, weź jedną śmietanę.
Krok 3:
Przesiej mąkę solą i sodą bezpośrednio do ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak naleśniki i bez grudek.
Krok 4:
Odłóż ciasto na bok. Podczas przygotowywania nadzienia pokryje się bąbelkami i lekko zwiększy swoją objętość-rozpocznie się reakcja między kwaśną śmietaną a sodą.
Krok 5:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych konserw rybnych. Może to być czerwona ryba (na przykład różowy łosoś, łosoś sockeye) lub biała: saura, sardynka, sardynella, makrela itp.
Krok 6:
Ryż ugotuj wcześniej w dużej ilości osolonej wody, a następnie włóż do durszlaka i ostudź. Ryż powinien być kruchy. 150 g suchego ryżu daje około 200-230 g gotowanego.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodź je, obierz i drobno posiekaj nożem.
Krok 8:
Ryby w puszkach (u mnie to Saira) razem z płynem zetrzyj widelcem. Jeśli w puszkach znajdują się duże kości i grzbiet (zwykle można je znaleźć w dużych kawałkach ryb), lepiej się ich pozbyć. Miałem małe kawałki, więc kości są praktycznie nie do odróżnienia.
Krok 9:
Połącz ryż, jajka i konserwy rybne w misce.
Krok 10:
Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe. Nie dodałam do niego soli, ponieważ ryba była dość słona. Posmakuj nadzienia i w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 11:
Do formy dokładnie nasmarowanej olejem roślinnym wlej połowę ciasta. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Rozłóż całe nadzienie równomiernie na wierzchu.
Krok 12:
Napełnij ciasto pozostałą połową ciasta. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.
Krok 13:
Aby uzyskać brązowawo-złotą skórkę, gotowe ciasto można trzymać w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij ciasto z konserw rybnych i ryżu z formy, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g