ciasto z galaretką z ryżem i rybami w puszkach

proste i szybkie ciasto, na co dzień i na wakacje! Galaretowate ciasto z ryżem i konserwami rybnymi to pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Nie będziesz musiał zadzierać z ciastem, a nadzienie jest szybko przygotowywane. Ciasto jest tak sycące, że może być kompletnym daniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 33 % 16 g
313 kcal
IG: 6 / 65 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z ryżem i konserwami rybnymi? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta z galaretką. Weź mąkę najwyższej jakości. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 15 do 20%. Lepiej jest wziąć wybrane duże jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz śmietanę, majonez i jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Jeśli nie chcesz używać majonezu, weź jedną śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę solą i sodą bezpośrednio do ciasta. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak naleśniki i bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odłóż ciasto na bok. Podczas przygotowywania nadzienia pokryje się bąbelkami i lekko zwiększy swoją objętość-rozpocznie się reakcja między kwaśną śmietaną a sodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych konserw rybnych. Może to być czerwona ryba (na przykład różowy łosoś, łosoś sockeye) lub biała: saura, sardynka, sardynella, makrela itp.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż ugotuj wcześniej w dużej ilości osolonej wody, a następnie włóż do durszlaka i ostudź. Ryż powinien być kruchy. 150 g suchego ryżu daje około 200-230 g gotowanego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodź je, obierz i drobno posiekaj nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryby w puszkach (u mnie to Saira) razem z płynem zetrzyj widelcem. Jeśli w puszkach znajdują się duże kości i grzbiet (zwykle można je znaleźć w dużych kawałkach ryb), lepiej się ich pozbyć. Miałem małe kawałki, więc kości są praktycznie nie do odróżnienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz ryż, jajka i konserwy rybne w misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe. Nie dodałam do niego soli, ponieważ ryba była dość słona. Posmakuj nadzienia i w razie potrzeby dodaj sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do formy dokładnie nasmarowanej olejem roślinnym wlej połowę ciasta. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Rozłóż całe nadzienie równomiernie na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij ciasto pozostałą połową ciasta. Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby uzyskać brązowawo-złotą skórkę, gotowe ciasto można trzymać w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij ciasto z konserw rybnych i ryżu z formy, pokrój na kawałki i natychmiast podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy