cudo z mięsem

chrupiące, aromatyczne, mięsne, doprowadzą każdego do szaleństwa! Gotowanie cudu z mięsem nie zajmie ci dużo czasu. Jeśli się dostosujesz, wszystko odbywa się wystarczająco szybko. Nadzienie jest soczyste, a same ciasta nie są przesycone tłuszczem.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 47 % 18 g
194 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 43 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cud z mięsem? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości i przesiej ją wcześniej przez drobne sito. Rozmrażaj mięso mielone przez noc na dolnej półce lodówki. Obierz cebulę, umyj i osusz. Produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę. Wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i ubij wszystko widelcem lub trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej szklankę wody i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pojemniku z przesianą mąką zrób wgłębienie, wlej do niego masę jajeczną i zagnieść ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w zależności od jej właściwości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie gluten w mące pęcznieje i łatwiej będzie z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie zajmij się farszem. Drobno posiekaj obraną cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś posiekaną cebulę do miski i zalej ją pół szklanki wrzącej wody. Odstaw na chwilę - w ten sposób cebula odda gorycz i stanie się delikatniejsza w smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mięsa mielonego (dla cudu lepiej jest wziąć wołowinę lub jagnięcinę) wlej wino lub inny ocet owocowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj zmielony pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mieszankę suchych przypraw - mam specjalnie dobraną mieszankę kaukaską do takich potraw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dodaj zalaną cebulę do mielonego mięsa wraz z wodą, bulion mięsny jest również bardzo często dodawany do cudu-wybierz)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posolić mięso mielone.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone - a nasze nadzienie cudu jest gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po ułożeniu ciasta podziel je na równe części mniej więcej wielkości pięści.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp stół mąką. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż mięso mielone na połowie ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj mięso mielone drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie. Zrób to ze wszystkimi kawałkami ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Suchą blachę do pieczenia posyp mąką i połóż na niej przygotowane cudo. Dla niezawodności lepiej jest przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ale nie smarować olejem ani tłuszczem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piec cud w 200 stopniach przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Wybierz dokładny czas według piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowe cudo posmaruj masłem dla jasności.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego!

cud to rodzaj ciasta, istnieje wiele opcji gotowania, ale podobał mi się ten przepis. Przypomniały mi się duże chebureki gotowane w piekarniku! Bardzo smaczne i nie ma dużo kłopotów! Spróbuj!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy