skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cud z mięsem? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości i przesiej ją wcześniej przez drobne sito. Rozmrażaj mięso mielone przez noc na dolnej półce lodówki. Obierz cebulę, umyj i osusz. Produkty do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Weź głęboką miskę. Wbij do niego jajka, dodaj szczyptę soli i ubij wszystko widelcem lub trzepaczką.
Krok 3:
Wlej szklankę wody i wymieszaj.
Krok 4:
W pojemniku z przesianą mąką zrób wgłębienie, wlej do niego masę jajeczną i zagnieść ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w zależności od jej właściwości.
Krok 5:
Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie, równe i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. W tym czasie gluten w mące pęcznieje i łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 6:
W międzyczasie zajmij się farszem. Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 7:
Przenieś posiekaną cebulę do miski i zalej ją pół szklanki wrzącej wody. Odstaw na chwilę - w ten sposób cebula odda gorycz i stanie się delikatniejsza w smaku.
Krok 8:
Do mięsa mielonego (dla cudu lepiej jest wziąć wołowinę lub jagnięcinę) wlej wino lub inny ocet owocowy.
Krok 9:
Dodaj zmielony pieprz.
Krok 10:
Dodaj mieszankę suchych przypraw - mam specjalnie dobraną mieszankę kaukaską do takich potraw.
Krok 11:
Teraz dodaj zalaną cebulę do mielonego mięsa wraz z wodą, bulion mięsny jest również bardzo często dodawany do cudu-wybierz)
Krok 12:
Posolić mięso mielone.
Krok 13:
Dobrze wymieszaj mięso mielone - a nasze nadzienie cudu jest gotowe!
Krok 14:
Po ułożeniu ciasta podziel je na równe części mniej więcej wielkości pięści.
Krok 15:
Posyp stół mąką. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko.
Krok 16:
Połóż mięso mielone na połowie ciasta.
Krok 17:
Przykryj mięso mielone drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie. Zrób to ze wszystkimi kawałkami ciasta.
Krok 18:
Suchą blachę do pieczenia posyp mąką i połóż na niej przygotowane cudo. Dla niezawodności lepiej jest przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ale nie smarować olejem ani tłuszczem.
Krok 19:
Piec cud w 200 stopniach przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Wybierz dokładny czas według piekarnika.
Krok 20:
Gotowe cudo posmaruj masłem dla jasności.
Krok 21:
Smacznego!
cud to rodzaj ciasta, istnieje wiele opcji gotowania, ale podobał mi się ten przepis. Przypomniały mi się duże chebureki gotowane w piekarniku! Bardzo smaczne i nie ma dużo kłopotów! Spróbuj!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Mielona wołowina - 254 kcal/100g