Sernik z twarogiem klasyczny

bardzo smaczny i łatwy deser z twarogu! Miłośnicy twarogu i potraw z niego docenią klasyczny sernik. Jest to maksimum zwiewnego i lekkiego kremu twarogowego oraz minimum bazy ciasta. Ten deser można przygotować na swobodnym stole lub na święta, dekorując i podając do woli ze świeżymi jagodami, syropem lub czekoladą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 43 % 17 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki, wszystkie produkty wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tworzenie bazy z ciasta. Masło mielimy z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Dodaj trochę wody, aby ciasto się nie rozpadło. Ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas, powinno być miękkie. Możesz go włożyć do lodówki na pół godziny, wtedy będzie bardziej elastyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ale możesz od razu zacząć z nim pracować, o ile jest miękki i giętki. Nasmaruj formę olejem. I delikatnie rozciągnij ciasto na dnie formy rękami, tworząc małe boki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec podstawę ciasta przez około 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowanie nadzienia twarogowego. Twarożek z cukrem, sokiem z cytryny, wanilią mieszaj, aż cukier się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę i zmiel blenderem na jednorodną masę twarogową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wbij jajka i dokładnie ubij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika, pozwól jej ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż krem twarogowy na cieście, po brzegi. I piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij sernik, dobrze schłodź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj z syropem jagodowym i świeżymi jagodami malinowymi. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy