skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić włoskie pieczywo? Przygotuj składniki. Pomidory mogą być używane zarówno gotowe puree, jak i świeże. Najpierw należy je zmielić blenderem do stanu puree. W takim przypadku usuń z nich skórę. Zamiast miodu możesz dodać cukier.
Krok 2:
Połącz mąkę żytnią i pełnoziarnistą z pomidorami i dobrze je wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj miód i sól. Jeśli masz gęsty lub kandyzowany miód, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
Krok 4:
Zagnieść lepkie ciasto i odstawić na 30 minut. Włożyłem do lodówki, aby później łatwiej było pracować z ciastem. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem, aby wierzch nie zamarzł.
Krok 5:
W międzyczasie zetrzyj parmezan. Zamiast parmezanu wystarczy każdy aromatyczny twardy ser.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na posypanym mąką stole żytnim i pokrój w długie prostokąty.
Krok 7:
Połóż bochenki na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj je wodą za pomocą pędzla do gotowania.
Krok 8:
Posyp bochenki suszoną bazylią. Możesz także wziąć mieszankę ziół kuchni włoskiej.
Krok 9:
Posyp chleb tartym parmezanem.
Krok 10:
Piecz pieczywo w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20-30 minut. Nadmiar wilgoci powinien odparować, ale ważne jest, aby nie przegapić momentu, w którym pieczywo zacznie się palić. Wyjmij gotowe pieczywo z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g