włoskie pieczywo

przepyszne, aromatyczne, chrupiące, bardzo smaczne! Włoskie pieczywo według tego przepisu przygotowywane jest z parmezanu i bazylii, które nadają im pikantny smak i niezapomniany aromat. Dodanie mąki pełnoziarnistej zmniejsza kaloryczność pieczywa i czyni je zdrowszymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 69 % 31 g
202 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić włoskie pieczywo? Przygotuj składniki. Pomidory mogą być używane zarówno gotowe puree, jak i świeże. Najpierw należy je zmielić blenderem do stanu puree. W takim przypadku usuń z nich skórę. Zamiast miodu możesz dodać cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę żytnią i pełnoziarnistą z pomidorami i dobrze je wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miód i sól. Jeśli masz gęsty lub kandyzowany miód, rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść lepkie ciasto i odstawić na 30 minut. Włożyłem do lodówki, aby później łatwiej było pracować z ciastem. Przykryj miskę folią lub ręcznikiem, aby wierzch nie zamarzł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie zetrzyj parmezan. Zamiast parmezanu wystarczy każdy aromatyczny twardy ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę na posypanym mąką stole żytnim i pokrój w długie prostokąty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż bochenki na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj je wodą za pomocą pędzla do gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp bochenki suszoną bazylią. Możesz także wziąć mieszankę ziół kuchni włoskiej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp chleb tartym parmezanem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz pieczywo w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20-30 minut. Nadmiar wilgoci powinien odparować, ale ważne jest, aby nie przegapić momentu, w którym pieczywo zacznie się palić. Wyjmij gotowe pieczywo z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy