biszkopt z jabłkami

ciasto gotuje się szybko-a pyszne ciasto na herbatę jest gotowe. Ciasto biszkoptowe z jabłkami lub klasyczna Charlotte składa się z czterech niezbędnych składników: mąki, cukru, jajek i jabłek. W razie potrzeby dodaje się cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jeśli jajka są odpowiednio ubite, proszek do pieczenia w ogóle nie jest potrzebny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 34 g
183 kcal
IG: 12 / 6 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami, potrzebujemy: mąki; cukier; jajka; cukier waniliowy i jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Bardzo ważne jest, aby nie przebijać jaj. Masa nie powinna być biała i bardzo gęsta. Jeśli masa okaże się bardzo gęsta, oznacza to, że prawie całe powietrze wydostało się z jaj, a taki biszkopt albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo nieznacznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj mąkę mikserem na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka umyć, osuszyć, obrać łodygę i nasiona. W razie potrzeby możesz obrać skórkę. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż plasterki jabłka na dnie dobrze nasmarowanego masła do pieczenia (Ø 24-26 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż jabłka równomiernie ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-45 minut. I jeszcze 10 minut odstaw ciasto do schłodzonego piekarnika. Przez pierwsze 35 minut lepiej nie otwierać drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciastko odpadnie. Na powierzchni gotowego ciasta powinna pojawić się chrupiąca, krucha skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby możesz odwrócić ciasto, aby jabłka były na wierzchu. Ale z ciastem to ten przepis, którego nie robię, w przeciwnym razie chrupiąca skórka szybko się zamoczy. Smacznego!

prawdopodobnie najłatwiejszym, najszybszym i najbardziej powszechnie dostępnym sposobem na spożywanie nadmiaru jabłek jest klasyczna Charlotte. I wydaje się, że ten prosty przepis zawsze istniał, ale tak nie jest. Charlotte, a raczej & amp;laquo; Charlotte & amp; raquo;, nazwany na cześć angielskiej królowej Charlotte, patronki sadów jabłoniowych, pojawił się w XVIII wieku, ale dopiero wtedy nie był wcale podobny do naszej Charlotte, ale raczej przypominał budyń chlebowy z jabłkami. No i teraz we Francji i w Anglii pieczą ciasto & amp;laquo; Charlotte& raquo; - jest to forma biszkoptów, oblana delikatnym musem jabłkowym i bitą śmietaną. A jak to wszystko zmieniło się w naszą Charlotte, nie jest zbyt jasne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy