skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami, potrzebujemy: mąki; cukier; jajka; cukier waniliowy i jabłka.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Bardzo ważne jest, aby nie przebijać jaj. Masa nie powinna być biała i bardzo gęsta. Jeśli masa okaże się bardzo gęsta, oznacza to, że prawie całe powietrze wydostało się z jaj, a taki biszkopt albo w ogóle się nie podniesie, albo wzrośnie bardzo nieznacznie.
Krok 3:
Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta.
Krok 4:
Mieszaj mąkę mikserem na niskich obrotach.
Krok 5:
Jabłka umyć, osuszyć, obrać łodygę i nasiona. W razie potrzeby możesz obrać skórkę. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki.
Krok 6:
Połóż plasterki jabłka na dnie dobrze nasmarowanego masła do pieczenia (Ø 24-26 cm).
Krok 7:
Ułóż jabłka równomiernie ciastem.
Krok 8:
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40-45 minut. I jeszcze 10 minut odstaw ciasto do schłodzonego piekarnika. Przez pierwsze 35 minut lepiej nie otwierać drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciastko odpadnie. Na powierzchni gotowego ciasta powinna pojawić się chrupiąca, krucha skorupa.
Krok 9:
W razie potrzeby możesz odwrócić ciasto, aby jabłka były na wierzchu. Ale z ciastem to ten przepis, którego nie robię, w przeciwnym razie chrupiąca skórka szybko się zamoczy. Smacznego!
prawdopodobnie najłatwiejszym, najszybszym i najbardziej powszechnie dostępnym sposobem na spożywanie nadmiaru jabłek jest klasyczna Charlotte. I wydaje się, że ten prosty przepis zawsze istniał, ale tak nie jest. Charlotte, a raczej & amp;laquo; Charlotte & amp; raquo;, nazwany na cześć angielskiej królowej Charlotte, patronki sadów jabłoniowych, pojawił się w XVIII wieku, ale dopiero wtedy nie był wcale podobny do naszej Charlotte, ale raczej przypominał budyń chlebowy z jabłkami. No i teraz we Francji i w Anglii pieczą ciasto & amp;laquo; Charlotte& raquo; - jest to forma biszkoptów, oblana delikatnym musem jabłkowym i bitą śmietaną. A jak to wszystko zmieniło się w naszą Charlotte, nie jest zbyt jasne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g