skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z jagodami? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Przygotuj dla niego jedzenie. Śmietana do tego przepisu lepiej nadaje się do niskiej zawartości tłuszczu — jest bardziej płynna. Możesz również zastąpić go kefirem.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Dobrze umyj jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Wbij je do miski, wlej tam cukier. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
Krok 3:
Przesiej mąkę-to nie tylko usunie ewentualne śmieci, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne. W częściach dodaj go do ciasta. Wymieszać. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i sodę.
Krok 5:
Ponownie ubij, aż będzie gładka. Ciasto jest gotowe. Powinien wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Wstępnie rozmrozić zamrożone i spuścić nadmiar płynu. Każdy zrobi skrobię, ale weź dwie łyżki kukurydzy.
Krok 7:
Jak zrobić nadzienie? Umyj jagody, osusz je, układając na ręcznikach papierowych. Wymieszaj jagody z cukrem i skrobią.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj jagody, uważając, aby nie zmiażdżyć jagód, aby było mniej soku.
Krok 9:
W naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta.
Krok 10:
Ułóż nadzienie jagodowe na wierzchu.
Krok 11:
Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Skoncentruj się na wyglądzie ciasta - powinno stać się różowe. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g