niemiecka babeczka

Niesamowite pikantne wypieki na Ferie Zimowe! Niemiecka babeczka-perfekcja w szczegółach, perfekcja we wszystkim! Ciasto ma niezwykły smak, ma mało cukru, migdały są wyraźnie wyczuwalne, ciasto jest porowate, przewiewne. Alkohol w przepisie oznacza każdy mocny napój alkoholowy. Z podanej ilości składników uzyskuje się dwa duże babeczki, którymi można traktować dużą firmę.
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 28 % 19 g
węglowodany 62 % 42 g
361 kcal
IG: 5 / 23 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

rodzynki układamy w durszlaku, myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć, a następnie układamy równą warstwę na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, suszymy przez 10 minut.

drożdże wkładamy do miski po uprzednim pokruszeniu i napełnieniu alkoholem, odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do miski, w środku zrób wgłębienie, wlej ciepłe mleko i mieszankę alkoholowo-drożdżową, wymieszaj, wlej cukier, szczyptę gałki muszkatołowej i dodaj zmiękczone masło, zagniataj ciasto.

ciasto okazało się miękkie, nie przykleja się do dłoni. Włóż do niego rodzynki i kontynuuj ugniatanie, aż równomiernie rozprowadzi się po całym cieście. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem, zajmie to około godziny.

migdały i gorzkie migdały są grubo mielone w blenderze. Rozpuść masło do stanu płynnego. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, podziel ciasto na dwie części, uformuj bochenki z ciasta, wykonaj nacięcia na powierzchni nożem. Smarujemy powierzchnię roztopionym masłem, posypujemy posiekanymi migdałami i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez godzinę.

cukier mieszamy z mielonym cynamonem, masło topimy, wyjmujemy blachę do pieczenia z babeczkami, polewamy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.

świąteczna babeczka jest gotowa zachwycić swoim niezrównanym smakiem.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Gorzkie migdały - 645   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy