skład / składniki
metoda gotowania
rodzynki układamy w durszlaku, myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć, a następnie układamy równą warstwę na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, suszymy przez 10 minut.
drożdże wkładamy do miski po uprzednim pokruszeniu i napełnieniu alkoholem, odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do miski, w środku zrób wgłębienie, wlej ciepłe mleko i mieszankę alkoholowo-drożdżową, wymieszaj, wlej cukier, szczyptę gałki muszkatołowej i dodaj zmiękczone masło, zagniataj ciasto.
ciasto okazało się miękkie, nie przykleja się do dłoni. Włóż do niego rodzynki i kontynuuj ugniatanie, aż równomiernie rozprowadzi się po całym cieście. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem, zajmie to około godziny.
migdały i gorzkie migdały są grubo mielone w blenderze. Rozpuść masło do stanu płynnego. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, podziel ciasto na dwie części, uformuj bochenki z ciasta, wykonaj nacięcia na powierzchni nożem. Smarujemy powierzchnię roztopionym masłem, posypujemy posiekanymi migdałami i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez godzinę.
cukier mieszamy z mielonym cynamonem, masło topimy, wyjmujemy blachę do pieczenia z babeczkami, polewamy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
świąteczna babeczka jest gotowa zachwycić swoim niezrównanym smakiem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Alkohol - 83 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Gorzkie migdały - 645 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g