galaretowate ciasto kalafiorowe

po wypróbowaniu tego raz pokochasz kalafior na zawsze. Przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Nadzienie kalafiorowe nie jest ciężkim jedzeniem, więc można je przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 23 % 7 g
191 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania galaretowatego ciasta kalafiorowego. Weź jajka C0, mąkę najwyższej jakości, Przyprawy i zioła dowolne według własnego gustu, rafinowany olej. Każdy twardy ser, który dobrze się topi, wystarczy. Wcześniej wyjmij jajka i śmietanę z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było bardziej udane. Kalafior jest lepszy niż świeży, ale działa również mrożony. Nie musisz wcześniej rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast włącz piekarnik rozgrzać do 200°C, ponieważ przygotowanie nadzienia i wyrabianie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ze świeżej kapusty smak nadzienia jest łagodniejszy. Podziel kapustę na różyczki, spłucz. Zagotuj wodę w rondlu, tak aby kapusta swobodnie się w niej zmieściła. Dodaj szczyptę soli. Gotuj kalafior: przez 3 minuty, jeśli świeży, przez 5, jeśli zamrożony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw do spuszczenia w durszlaku, aby kapusta nie miała dużo płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę, wygodnie jest w niej mieszać składniki. Umyj jajka mydłem. Ubij je solą i przyprawami. Pamiętaj, aby przeczytać skład przyprawy, jeśli bierzesz gotową mieszankę. Może zawierać sól. Rozważ to, aby nie przesolić ciasta i nie zepsuć ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem dla lekkości i zapobiec przedostawaniu się drobnych zanieczyszczeń do ciasta. Konsystencja ciasta zależy od właściwości produktów, z których ugniata się ciasto. W końcu nawet mąka tego samego gatunku, ale różnych producentów, właściwości mogą być różne. Dlatego dodawaj mąkę do ciasta w małych porcjach, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Powinien wyglądać jak bardzo gęsta śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź naczynie do pieczenia. Mam patelnię o średnicy 18 cm. Rozłóż różyczki kalafiora. Jeśli chcesz, zmiel je. Wtedy wierzch ciasta będzie bardziej równy. Nie siekałam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równomiernie napełnij kapustę ciastem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, aby podczas pieczenia równomiernie się stopił i nie rozprzestrzenił. Posyp nim ciasto. Piec ciasto na środkowej półce piekarnika w temperaturze 200°C w trybie góra + dół przez 20-30 minut. Ponieważ piekarniki i naczynia do pieczenia są różne dla każdego, czas pieczenia może się różnić. Po 15 minutach sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Powinien lekko unieść się i zrumienić na wierzchu. Po dokładnym naciśnięciu ciasta ciasto nie powinno "chodzić".

ciasto z galaretką kalafiorową podawaj na ciepło lub na ciepło, dekorując ziołami według własnych upodobań. Ale na zimno ciasto jest również dobre.
ciasto smakuje niezwykle delikatnie.
w procesie gotowania rozłożyłem kwiatostany na ścianki formy. A ponieważ kapusta gotuje się szybciej niż ciasto, prawie się przypaliła. Weź to pod uwagę, przygotowując takie ciasto.

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy