skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania galaretowatego ciasta kalafiorowego. Weź jajka C0, mąkę najwyższej jakości, Przyprawy i zioła dowolne według własnego gustu, rafinowany olej. Każdy twardy ser, który dobrze się topi, wystarczy. Wcześniej wyjmij jajka i śmietanę z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto było bardziej udane. Kalafior jest lepszy niż świeży, ale działa również mrożony. Nie musisz wcześniej rozmrażać.
Krok 2:
Natychmiast włącz piekarnik rozgrzać do 200°C, ponieważ przygotowanie nadzienia i wyrabianie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Ze świeżej kapusty smak nadzienia jest łagodniejszy. Podziel kapustę na różyczki, spłucz. Zagotuj wodę w rondlu, tak aby kapusta swobodnie się w niej zmieściła. Dodaj szczyptę soli. Gotuj kalafior: przez 3 minuty, jeśli świeży, przez 5, jeśli zamrożony.
Krok 3:
Pozostaw do spuszczenia w durszlaku, aby kapusta nie miała dużo płynu.
Krok 4:
Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę, wygodnie jest w niej mieszać składniki. Umyj jajka mydłem. Ubij je solą i przyprawami. Pamiętaj, aby przeczytać skład przyprawy, jeśli bierzesz gotową mieszankę. Może zawierać sól. Rozważ to, aby nie przesolić ciasta i nie zepsuć ciasta.
Krok 5:
Dodaj śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem dla lekkości i zapobiec przedostawaniu się drobnych zanieczyszczeń do ciasta. Konsystencja ciasta zależy od właściwości produktów, z których ugniata się ciasto. W końcu nawet mąka tego samego gatunku, ale różnych producentów, właściwości mogą być różne. Dlatego dodawaj mąkę do ciasta w małych porcjach, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Powinien wyglądać jak bardzo gęsta śmietana.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia. Mam patelnię o średnicy 18 cm. Rozłóż różyczki kalafiora. Jeśli chcesz, zmiel je. Wtedy wierzch ciasta będzie bardziej równy. Nie siekałam.
Krok 8:
Równomiernie napełnij kapustę ciastem.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej tarce, aby podczas pieczenia równomiernie się stopił i nie rozprzestrzenił. Posyp nim ciasto. Piec ciasto na środkowej półce piekarnika w temperaturze 200°C w trybie góra + dół przez 20-30 minut. Ponieważ piekarniki i naczynia do pieczenia są różne dla każdego, czas pieczenia może się różnić. Po 15 minutach sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Powinien lekko unieść się i zrumienić na wierzchu. Po dokładnym naciśnięciu ciasta ciasto nie powinno "chodzić".
ciasto z galaretką kalafiorową podawaj na ciepło lub na ciepło, dekorując ziołami według własnych upodobań. Ale na zimno ciasto jest również dobre.
ciasto smakuje niezwykle delikatnie.
w procesie gotowania rozłożyłem kwiatostany na ścianki formy. A ponieważ kapusta gotuje się szybciej niż ciasto, prawie się przypaliła. Weź to pod uwagę, przygotowując takie ciasto.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g