skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania przaśnego ciasta. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski, niekoniecznie kefir musi być świeży, odpowiedni jest wczorajszy, lekko kwaśny kefir. Dodaj sodę i sól, wymieszaj. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Ponownie wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę w częściach, dobrze mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składnikach.
Krok 3:
Ciasto powinno uzyskać gładką i elastyczną konsystencję, zwinąć w kulkę i włożyć do torby, włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia. Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mięso lekko ostudzić i drobno pokroić nożem.
Krok 5:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pokrój ziemniaki w plastry. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy go na dwie części, jedną nieco większą niż druga. Większość ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrąg wielkości naczynia do pieczenia, ale z niewielkim marginesem (nie trzeba wlewać dużo mąki), ciasto powinno pozostać miękkie. W formie wysmarowanej olejem rozłóż ciasto, tworząc małe boki.
Krok 7:
Umieść koła ziemniaków na środku ciasta.
Krok 8:
Rozłóż mięso z kurczaka na wierzchu. Posyp wszystko posiekaną cebulą, solą i pieprzem do smaku. Napełnij nadzienie stopionym masłem o temperaturze pokojowej, aby nadzienie w cieście było soczyste.
Krok 9:
Przykryj nadzienie drugim kawałkiem ciasta zwiniętym w cienką warstwę. W środku robimy mały otwór, aby para wydostała się podczas pieczenia. Ostrożnie przymocuj krawędzie ciasta. Z resztek ciasta możesz zrobić figurki do dekoracji ciasta. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Krok 10:
Wyjmij rumiane i pachnące ciasto. Podajemy go do stołu z herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g