kurczak na maśle i kefirze z kurczakiem i ziemniakami

pyszne, satysfakcjonujące ciasto na świąteczny stół i nie tylko! Kurczak gotowany na kefirze gotuje się bardzo szybko i okazuje się bardzo smaczny, miękki i pożywny, wcale nie gorszy od ciasta drożdżowego.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 44 % 17 g
225 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania przaśnego ciasta. Wlej kefir o temperaturze pokojowej do miski, niekoniecznie kefir musi być świeży, odpowiedni jest wczorajszy, lekko kwaśny kefir. Dodaj sodę i sól, wymieszaj. Wlej stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej. Ponownie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dodaj mąkę w częściach, dobrze mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składnikach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno uzyskać gładką i elastyczną konsystencję, zwinąć w kulkę i włożyć do torby, włożyć do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia. Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mięso lekko ostudzić i drobno pokroić nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. Pokrój ziemniaki w plastry. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy go na dwie części, jedną nieco większą niż druga. Większość ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrąg wielkości naczynia do pieczenia, ale z niewielkim marginesem (nie trzeba wlewać dużo mąki), ciasto powinno pozostać miękkie. W formie wysmarowanej olejem rozłóż ciasto, tworząc małe boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść koła ziemniaków na środku ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż mięso z kurczaka na wierzchu. Posyp wszystko posiekaną cebulą, solą i pieprzem do smaku. Napełnij nadzienie stopionym masłem o temperaturze pokojowej, aby nadzienie w cieście było soczyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj nadzienie drugim kawałkiem ciasta zwiniętym w cienką warstwę. W środku robimy mały otwór, aby para wydostała się podczas pieczenia. Ostrożnie przymocuj krawędzie ciasta. Z resztek ciasta możesz zrobić figurki do dekoracji ciasta. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem kurzym i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij rumiane i pachnące ciasto. Podajemy go do stołu z herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy