skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy śliwki do przygotowania pysznego dżemu, przecinamy na pół i usuwamy nasiona. Rozprowadzamy śliwki, przekrojone do góry, w dużej misce i naprzemiennie zasypiamy dwoma kilogramami cukru.
Krok 2:
Dodaj sok z połowy cytryny do emaliowanej patelni lub stali nierdzewnej.
Krok 3:
Dodaj gałązkę czeremchy do garnka dla smaku.
Krok 4:
Rozłóż śliwki z dużej miski na patelni.
Krok 5:
Śliwki polewamy sokiem z drugiej połowy cytryny i dodajemy gałązkę czeremchy.
Krok 6:
Przykryj patelnię pokrywką i włóż dżem do piekarnika na półtorej godziny, który włączamy o sto pięćdziesiąt stopni.
Krok 7:
Dżem w procesie gotowania mieszamy co pół godziny, następnie wyłączamy piekarnik, przy otwartych drzwiach odstawiamy na siedem minut i kładziemy patelnię na stole.
Krok 8:
Gotowany pachnący bursztynowy dżem w gorącej formie układamy w dobrze umytych i wysterylizowanych słoikach.
Krok 9:
Zamykamy słoiki z przygotowanymi trzema litrami eleganckiego dżemu śliwkowego sterylnymi pokrywkami i przechowujemy w domu.
Krok 10:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego i picia herbaty!
dżem śliwkowy na zimę-za co lubię dżem śliwkowy? Dla smaku: jasny, lepki i bogaty. Ale najbardziej w dżemie śliwkowym pociąga mnie sama śliwka. Nasączona cukrem przypomina mi miękki kandyzowany topniejący na języku. Gęsta skóra nie wydaje się obca, wręcz przeciwnie, dodaje mu uroku. Wystarczy jedna dwie łyżki tego dżemu ze śliwkami, a Twoje zapotrzebowanie na cukier zostanie zaspokojone. A słoik się nie kończy. Dobrze, prawda? Minimalny czas i zawsze świetny wynik! Śliwki miodowe są jedną z wczesnych dojrzałych odmian, która jest szczególnie ceniona wśród ogrodników ze względu na ich smak i obfite plony, mają również drugą nazwę - "żółty", ze względu na charakterystyczny kolor. Śliwka ma swoją nazwę dzięki aromatowi przypominającemu miód. Ten rodzaj śliwki jest odporny na zimę i dlatego dobrze zapuszcza korzenie w każdym regionie Rosji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g