ciasto twarogowe ze śliwkami i orzechami

to ciasto jest równie smaczne, gdy jest ciepłe i schłodzone. Kruche ciasto kruche i twarogowe, ulubione orzechy i połówki upieczonych śliwek to po prostu wspaniałe połączenie. Ciasto wydawało mi się szczególnie interesujące. Nigdy wcześniej tego nie robiłam.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 54 % 22 g
219 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto twarogowe, potrzebujemy: twarożek (lepiej grudkowaty, nie mokry; wziąłem wilgotny twarożek w brykietach i mieszając z okruchami masła i zacząłem tworzyć duże grudki), mąka, cukier, zimne masło; proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel mieszaninę mąki na dwie równe części. Dodaj twarożek do pierwszej części mieszanki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pocieraj go rękami, aż uzyskasz drobne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki do drugiej części mieszanki mąki i zmiel wszystko na okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz dwa rodzaje okruchów i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć okruchów, aby się nie zebrały. Podczas mieszania dostałem większy okruch, niż chciałem. Podczas przygotowywania nadzienia lepiej włożyć okruchy do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: śliwki( najlepiej gęste, nie miękkie); wszelkie orzechy i cukier puder.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń pestki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj orzechy nożem. Miałem pistacje z powodu braku innych były pistacje, ale możesz użyć dowolnego. Ze śliwkami łączą się orzechy włoskie i orzechy laskowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać powstały okruch do natłuszczonego i posypanego mąką naczynia do pieczenia (Ø 26-28), patrz wygładź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż posiekane orzechy na cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż połówki śliwek na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp śliwki 1 łyżką cukru. Piec ciasto przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawaj ciasto do stołu i pokrój na kawałki. Smacznego!

jeśli śliwki nie są soczyste, lepiej przed pieczeniem wlać ciasto mieszanką 100 g kwaśnej śmietany i 2 łyżki.l. cukier.

lepiej jest wziąć twaróg do ciasta na wagę, z grudkami i niezbyt wilgotny.

śliwki można przyjmować dowolne odmiany,a nawet całkowicie zastąpić śliwką wiśniową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy