skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto twarogowe, potrzebujemy: twarożek (lepiej grudkowaty, nie mokry; wziąłem wilgotny twarożek w brykietach i mieszając z okruchami masła i zacząłem tworzyć duże grudki), mąka, cukier, zimne masło; proszek do pieczenia.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Podziel mieszaninę mąki na dwie równe części. Dodaj twarożek do pierwszej części mieszanki mąki.
Krok 4:
Pocieraj go rękami, aż uzyskasz drobne okruchy.
Krok 5:
Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki do drugiej części mieszanki mąki i zmiel wszystko na okruchy.
Krok 6:
Połącz dwa rodzaje okruchów i delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie zmiażdżyć okruchów, aby się nie zebrały. Podczas mieszania dostałem większy okruch, niż chciałem. Podczas przygotowywania nadzienia lepiej włożyć okruchy do lodówki.
Krok 7:
Farsz. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: śliwki( najlepiej gęste, nie miękkie); wszelkie orzechy i cukier puder.
Krok 8:
Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń pestki.
Krok 9:
Posiekaj orzechy nożem. Miałem pistacje z powodu braku innych były pistacje, ale możesz użyć dowolnego. Ze śliwkami łączą się orzechy włoskie i orzechy laskowe.
Krok 10:
Wlać powstały okruch do natłuszczonego i posypanego mąką naczynia do pieczenia (Ø 26-28), patrz wygładź.
Krok 11:
Rozłóż posiekane orzechy na cieście.
Krok 12:
Połóż połówki śliwek na wierzchu.
Krok 13:
Posyp śliwki 1 łyżką cukru. Piec ciasto przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Krok 14:
Ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Podawaj ciasto do stołu i pokrój na kawałki. Smacznego!
jeśli śliwki nie są soczyste, lepiej przed pieczeniem wlać ciasto mieszanką 100 g kwaśnej śmietany i 2 łyżki.l. cukier.
lepiej jest wziąć twaróg do ciasta na wagę, z grudkami i niezbyt wilgotny.
śliwki można przyjmować dowolne odmiany,a nawet całkowicie zastąpić śliwką wiśniową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g