skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta zaczynamy od suchego ciasta. Suche ciasto nie wymaga użycia dodatkowych naczyń i miksera, co oznacza, że czyszczenie po ugotowaniu nie zajmie dużo czasu. Tak więc w misce łączymy semolinę i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj i dodaj cukier do mieszanki, dodaj proszek do pieczenia, sól i ponownie dobrze wymieszaj. Możesz użyć widelca, ale najlepiej połączyć suche ciasto miotłą. W ten sposób wszystkie składniki zostaną równomiernie rozłożone, a ciasto będzie jednorodne.
dżem możesz wziąć dowolny. Przenieś dżem do miski blendera i zmiel go, aż będzie całkowicie jednorodny. Dodaj wanilię, aby lekko urozmaicić i zabarwić smak.
samo masło lub Francuska koszula może nie wystarczyć, więc spód formy do pieczenia należy przykryć pergaminem, a już na wierzchu posmarować papier olejem. Forma nie powinna być zbyt wąska i wysoka, im niższe jest gotowe ciasto, tym lepiej i szybciej się upiecze. Włącz piekarnik, aby podgrzać o 180 stopni i zacznij wypełniać formę warstwami ciasta.
wlej dwie trzecie suchego ciasta na dno formy równomierną warstwą, ułóż dżem na wierzchu równomierną warstwą i delikatnie posyp pozostałą suchą mieszankę na powierzchni.
bardzo mocno schłodzone, prawie zamrożone, kroimy masło na cienkie talerze. Możesz użyć noża do obierania warzyw, a następnie olej zostanie pokrojony na szerokie cienkie wióry. Rozłóż masło równomiernie na powierzchni ciasta. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Następnie, gdy góra jest już wystarczająco ugotowana, a spód jest wilgotny, przykryj folią i piecz przez kolejne 20 minut bez zmiany temperatury.
wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. W gotowej wersji okazuje się tak delikatny i kruchy, że po prostu nie zachowa kształtu, jeśli spróbujesz go rozgrzać.
po całkowitym ostygnięciu pokrój ciasto na porcje i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g