skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować tartę z wiciokrzewu, potrzebne będą następujące składniki: jajka, cukier, sól, zimna woda, mąka pszenna, masło, jagody wiciokrzewu, śmietana, cukier puder.
Krok 2:
Robienie kruchego ciasta. Wymieszaj mąkę z solą, przesiej.
Krok 3:
Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło.
Krok 4:
Zmiel wszystko, aż uzyskasz okruchy.
Krok 5:
Dodaj cukier, wymieszaj.
Krok 6:
Ubij jajko zimną wodą, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Wlej ubite jajko do okruchów masła, wymieszaj.
Krok 8:
Szybko zagniataj miękkie, maślane ciasto. Wkładamy go do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 9:
Naczynie do pieczenia (mam średnicę 22 cm) smarujemy masłem. Ciasto wkładamy do formy i rękami formujemy ciasto z bokami 3-4 cm.
Krok 10:
Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, połóż pergamin na cieście i wlej suchą fasolę lub groszek.
Krok 11:
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Krok 12:
Podczas pieczenia ciasta robimy nadzienie. W blenderze łączymy jagody wiciokrzewu i śmietanę, ubijamy.
Krok 13:
Dodaj cukier i jajka do powstałej masy.
Krok 14:
Jeszcze raz dobrze ubij. Nadzienie jest gotowe.
Krok 15:
Wlej nadzienie na upieczone ciasto i włóż z powrotem do piekarnika.
Krok 16:
Piec tartę w 170 stopniach przez 30 minut.
Krok 17:
Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!
główną cechą gotowania tarta jest tworzenie piaskowej bazy. Ciasta nie można rozwałkować, tylko ugniatać rękami.
do pieczenia tarta można również użyć formy silikonowej lub żaroodpornego Szkła z rowkowanymi ścianami bocznymi. Ale metalowa dzielona forma jest szczególnie wygodna, ponieważ można ostrożnie wyjąć ciasto bez jego uszkodzenia.
do nadzienia odpowiednie są inne jagody: truskawki, maliny, porzeczki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g