tarta z wiciokrzewem

otwarte ciasto z delikatnym nadzieniem jagodowym. Tarta to proste i łatwe do zrobienia ciasto. Delikatne, kremowe nadzienie z wiciokrzewu nadaje tarte bogaty smak i jagodowy aromat. Gotowa tarta musi być całkowicie schłodzona, aby nadzienie zgęstniało. Następnie ciasto jest dobrze pokrojone na kawałki. Te wypieki są lekkie, nie ciężkie i bardzo szybko się je. Z herbatą lub kawą kawałki tarte rozpadają się tylko w ten sposób! Myślę, że miłośnicy ciast jagodowych polubią taką tartę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 63 % 30 g
249 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tartę z wiciokrzewu, potrzebne będą następujące składniki: jajka, cukier, sól, zimna woda, mąka pszenna, masło, jagody wiciokrzewu, śmietana, cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie kruchego ciasta. Wymieszaj mąkę z solą, przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystko, aż uzyskasz okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko zimną wodą, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ubite jajko do okruchów masła, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szybko zagniataj miękkie, maślane ciasto. Wkładamy go do folii spożywczej i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naczynie do pieczenia (mam średnicę 22 cm) smarujemy masłem. Ciasto wkładamy do formy i rękami formujemy ciasto z bokami 3-4 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby ciasto nie pęczniało podczas pieczenia, połóż pergamin na cieście i wlej suchą fasolę lub groszek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas pieczenia ciasta robimy nadzienie. W blenderze łączymy jagody wiciokrzewu i śmietanę, ubijamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj cukier i jajka do powstałej masy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jeszcze raz dobrze ubij. Nadzienie jest gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej nadzienie na upieczone ciasto i włóż z powrotem do piekarnika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec tartę w 170 stopniach przez 30 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto całkowicie schłodzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na kawałki i podać. Smacznego!

główną cechą gotowania tarta jest tworzenie piaskowej bazy. Ciasta nie można rozwałkować, tylko ugniatać rękami.
do pieczenia tarta można również użyć formy silikonowej lub żaroodpornego Szkła z rowkowanymi ścianami bocznymi. Ale metalowa dzielona forma jest szczególnie wygodna, ponieważ można ostrożnie wyjąć ciasto bez jego uszkodzenia.
do nadzienia odpowiednie są inne jagody: truskawki, maliny, porzeczki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy