Banoffy Pie

wykwintny angielski deser bez pieczenia! Bannoffy Pai to kruche ciasto z miękkim karmelem, słodkimi bananami i delikatnym kremem serowo-maślanym. Niesamowita błogość dostępna dla każdej gospodyni domowej. Takie ciasto ozdobi każdą uroczystość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 58 % 31 g
355 kcal
IG: 3 / 45 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Banoffy Pai w domu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacznij od podstawy. Biszkopt lub cukier nadają się do bazy. Lepiej jest wziąć słoną słomkę, aby smak był ciekawszy. Słomkę można zastąpić taką samą ilością ciasteczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło najpierw rozpuść i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż połamane ciasteczka do miski blendera. Zmiel na drobne okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż Słomki do miski blendera i posiekaj na okruchy. Okruchy mogą być tak małe jak ciasteczka lub możesz je nieco powiększyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej oba rodzaje okruchów do miski. Wlej stopione masło i mieszaj, aż będzie wilgotne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej okruchy do naczynia do pieczenia (Ø 16-18 cm). Lepiej jest wstępnie wyłożyć boki formy folią octanową (aby folia ściśle przylegała do boków, posmaruj je olejem roślinnym).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż okruchy na dnie i ścianach formy, tworząc wysokie boki o grubości około 5-6 mm. Wstaw formę do lodówki na 1-2 godziny. Lepiej jest natychmiast uformować ciasto na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przygotuj karmel. Możesz wziąć cukier trzcinowy, jak mój, lub zwykły biały.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej cukier do rondla, wlej wodę. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj mieszanki cukru, w przeciwnym razie cukier krystalizuje! Po prostu potrząśnij patelnią. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ciepło do wysokiej i poczekaj, aż mieszanina zmieni kolor na bursztynowy i zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i ciepłą śmietanę i aktywnie mieszaj, aż będzie gładka. Karmel powinien być dość gęsty. W razie potrzeby podczas gotowania możesz dodać szczyptę soli do karmelu.Otrzymasz Solony Karmel. Co zrobić, jeśli po dodaniu masła i śmietany karmel jest bardzo upłynniony? Możesz umieścić go na wolnym ogniu i przy ciągłym mieszaniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos karmelowy na ciasto. Wcześniej możesz go lekko schłodzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia potrzebujesz 2-3 bananów. Banany są dojrzałe, ale nie przejrzałe, z jasnożółtą skórką bez czarnych kropek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Banany obrać i pokroić w niezbyt grube kółka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż krążki bananów na karmelu w 2-3 warstwach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz przygotuj krem. Do kremu odpowiedni jest zwykły ser twarogowy bez dodatków (Almette, mascarpone, Hochland itp.). W razie potrzeby możesz dodać trochę cukru pudru do kremu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij zimną śmietanę mikserem, aż osiągną ciasne szczyty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj twarożek i ponownie ubij, aż będzie gładki. Nie musisz długo ubijać, w przeciwnym razie ser i śmietana się rozpadną.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przenieś krem do torebki cukierniczej z dyszą & quot; zamknięta gwiazda & quot;.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść duże kremowe róże na warstwie Banana. Umieść banoffy Pie w lodówce na 1 godzinę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj ciasto plasterkami bananów i miętą. Smacznego!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal / 100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy