skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Banoffy Pai w domu? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Gotowanie lepiej zacznij od podstawy. Biszkopt lub cukier nadają się do bazy. Lepiej jest wziąć słoną słomkę, aby smak był ciekawszy. Słomkę można zastąpić taką samą ilością ciasteczek.
Krok 2:
Masło najpierw rozpuść i ostudź.
Krok 3:
Włóż połamane ciasteczka do miski blendera. Zmiel na drobne okruchy.
Krok 4:
Włóż Słomki do miski blendera i posiekaj na okruchy. Okruchy mogą być tak małe jak ciasteczka lub możesz je nieco powiększyć.
Krok 5:
Wlej oba rodzaje okruchów do miski. Wlej stopione masło i mieszaj, aż będzie wilgotne.
Krok 6:
Wlej okruchy do naczynia do pieczenia (Ø 16-18 cm). Lepiej jest wstępnie wyłożyć boki formy folią octanową (aby folia ściśle przylegała do boków, posmaruj je olejem roślinnym).
Krok 7:
Rozłóż okruchy na dnie i ścianach formy, tworząc wysokie boki o grubości około 5-6 mm. Wstaw formę do lodówki na 1-2 godziny. Lepiej jest natychmiast uformować ciasto na talerzu.
Krok 8:
Teraz przygotuj karmel. Możesz wziąć cukier trzcinowy, jak mój, lub zwykły biały.
Krok 9:
Wlej cukier do rondla, wlej wodę. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj mieszanki cukru, w przeciwnym razie cukier krystalizuje! Po prostu potrząśnij patelnią. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ciepło do wysokiej i poczekaj, aż mieszanina zmieni kolor na bursztynowy i zgęstnieje.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i ciepłą śmietanę i aktywnie mieszaj, aż będzie gładka. Karmel powinien być dość gęsty. W razie potrzeby podczas gotowania możesz dodać szczyptę soli do karmelu.Otrzymasz Solony Karmel. Co zrobić, jeśli po dodaniu masła i śmietany karmel jest bardzo upłynniony? Możesz umieścić go na wolnym ogniu i przy ciągłym mieszaniu ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 11:
Wlej sos karmelowy na ciasto. Wcześniej możesz go lekko schłodzić.
Krok 12:
Do nadzienia potrzebujesz 2-3 bananów. Banany są dojrzałe, ale nie przejrzałe, z jasnożółtą skórką bez czarnych kropek.
Krok 13:
Banany obrać i pokroić w niezbyt grube kółka.
Krok 14:
Ułóż krążki bananów na karmelu w 2-3 warstwach.
Krok 15:
Teraz przygotuj krem. Do kremu odpowiedni jest zwykły ser twarogowy bez dodatków (Almette, mascarpone, Hochland itp.). W razie potrzeby możesz dodać trochę cukru pudru do kremu.
Krok 16:
Ubij zimną śmietanę mikserem, aż osiągną ciasne szczyty.
Krok 17:
Dodaj twarożek i ponownie ubij, aż będzie gładki. Nie musisz długo ubijać, w przeciwnym razie ser i śmietana się rozpadną.
Krok 18:
Przenieś krem do torebki cukierniczej z dyszą & quot; zamknięta gwiazda & quot;.
Krok 19:
Umieść duże kremowe róże na warstwie Banana. Umieść banoffy Pie w lodówce na 1 godzinę.
Krok 20:
Przed podaniem zdejmij pierścień do gotowania, udekoruj ciasto plasterkami bananów i miętą. Smacznego!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal / 100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g