kompot z miętą i cytryną na zimę

kompot gotuje się w kilka minut i cieszy przez całą zimę. Cytryna i mięta to popularne połączenie, które jest często używane w produkcji napojów. Mojito jest najbardziej znanym z nich. Przygotujemy wersję tego napoju w puszkach, składającą się tylko z czterech składników: wody, cukru, cytryny i mięty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
43 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki na kompot. Wielu nie lubi goryczy, która pojawia się w kompocie drugiego dnia. U niektórych lekka gorycz, charakterystyczna dla owoców cytrusowych, które są używane razem ze skórką, zamienia się w prawdziwą gorycz. Gorycz kompotu nadaje biała warstwa między miąższem a skórką. Im cieńsza warstwa, tym mniej goryczy. Dlatego wybieraj owoce o cienkiej skórce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cytryna jest wstępnie dokładnie spłukana i wyszorowana szczoteczką, ponieważ użyjemy owocu wraz ze skórką. Pokrój połowę cytryny w kliny lub cienkie plasterki. Na moim zdjęciu widać, że gdzieś biała warstwa na cytrynie jest bardzo cienka, a gdzieś nieco grubsza. Są owoce, w których ta warstwa jest 2 razy grubsza - takie kompoty są zwykle bardzo gorzkie. Mój kompot wcale nie był gorzki dzięki odpowiednio dobranym owocom.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj miętę, osusz. Obetrzyj liście z gałązek i lekko zetrzyj je rękami, aby liście wypuściły sok. Więc napój będzie bardziej aromatyczny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rondlu zagotuj 1 litr wody. Dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotuj bazę przez kolejne 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cytrynę i miętę do kompotu. Gotuj przez kolejną minutę i zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysterylizuj wcześniej słoiki i pokrywki na parze lub kalcynuj w piekarniku. Ważne jest, aby słoiki pozostały gorące lub przynajmniej ciepłe i nie miały czasu na całkowite ochłodzenie, aby szkło nie pękło z powodu różnicy temperatur. Na 1 litr kompotu możesz wziąć 1 litrowy słoik lub 2 słoiki po 500 ml.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący kompot do słoików. Dodaj plasterki cytryny i listki mięty z patelni do słoików.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoiki zakręcanymi pokrywkami lub zwiń blaszane pokrywki za pomocą klucza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć puszki do góry nogami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Odwróć słoiki z schłodzonym kompotem cytrynowym z powrotem pokrywkami do góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przechowuj kompot w chłodnym, ciemnym miejscu. Przechowuj otwarte słoiki z kompotem w lodówce. Smacznego!

orzeźwiający napój cytrusowy z miętą będzie na stole o każdej porze roku. Możesz gotować taki kompot przynajmniej przez cały rok, ponieważ w przeciwieństwie do większości owoców i jagód cytryny są zawsze dostępne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy