ciasto czekoladowe z musem

Przygotuj pyszne ciasta dla gości! Ciasto musowe jest zawsze korzystne dla wszystkich. Okazuje się piękny, gotowanie nie jest trudne. Tak, Czas jest kosztowny, ale warto. Każda nowa warstwa jest przygotowywana z innego rodzaju czekolady, okazuje się bardzo harmonijnie. Możesz ozdobić ciasto czymkolwiek: posypką cukierniczą, jagodami, kawałkami czekolady.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 38 % 26 g
węglowodany 53 % 36 g
411 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj kawałkiem masła.

2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondla. Wyślij patelnię do powolnego ognia. Czekoladę trzymamy na ogniu, mieszając, przez 5 minut lub do momentu stopienia i gładkości mieszanki.

3. Rozbij jajko na masę czekoladową, wymieszaj. Tutaj przesiej mąkę i proszek kakaowy. Mieszaj, aż masa będzie jednorodna.

4. A teraz dodajemy tutaj śmietanę. Mieszaj, aż będzie gładka. Wlej ciasto na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika.

5. Piec przez 30 minut. Pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, aby baza ostygła.

6. Teraz powinieneś wyciąć okrągłe podstawy z ciasta-puste miejsca na ciasta. Możesz wyciąć za pomocą małych okrągłych foremek do ciastek o średnicy 6 centymetrów lub krawędzi szklanki. Powinieneś dostać 6 sztuk.

7. Z papieru do pieczenia wycinamy sześć prostokątów o wymiarach 10 cm x 30 cm. Owijamy prostokąty pergaminu wokół każdego czekoladowego krążka ciasta. Za pomocą spinacza do papieru naprawiamy ich końce. W ten sposób otrzymujemy rodzaj formy.

8. Rozpuść ciemną czekoladę w łaźni wodnej (możesz także w kuchence mikrofalowej). Gdy czekolada się rozpuści, zalej gorącą wodą 1/3 części żelatyny, wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj żelatynę do stopionej czekolady, wymieszaj.

9. Rozbijamy jajko kurze, oddzielamy żółtko od białka. Włóż żółtko do mieszanki czekoladowej, wymieszaj.

10. Za pomocą miksera elektrycznego ubij 1/3 części śmietany, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj śmietanę do mieszanki czekoladowej, wymieszaj.

11. Ubij pozostałe białko jaja, aż pojawią się stabilne szczyty. Delikatnie wprowadź masę białkową do mieszanki czekoladowej.

12. Powstałą masę rozprowadzamy w przygotowanych papierowych foremkach z czekoladową podstawą. Wysyłamy je do lodówki na 20 minut do zestalenia.

13. Aby zrobić drugą warstwę musu, powtórz podobne czynności z mleczną czekoladą. Na trzecią warstwę - z białą czekoladą. Po drugiej warstwie wysyłamy Formy do lodówki na 20 minut, a po trzeciej - na 6 godzin.

14. Po określonym czasie przygotujemy lukier czekoladowy. Wlej śmietanę do rondla. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozprowadzamy na patelni ze śmietaną. Tutaj wlej cukier.

15. Wysyłamy patelnię do ognia, podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści, a lukier lekko zgęstnieje. Zajmie to około 3 minut. Pozwól glazurze trochę ostygnąć.

16. Usuń pergamin z ciast. Polej je polewą czekoladową. Udekoruj do smaku. Alternatywnie możesz ozdobić kawałkami czekolady.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy