Rolada z chałwą

rozpieszczanie krewnych jest łatwe dzięki temu przepisowi! Spróbuj! Bułka z chałwą to pyszna uczta na herbatę lub kawę. Po ugotowaniu tego przysmaku możesz być pewien, że Goście i rodzina będą zadowoleni. Ta bułka to prawdziwa uczta dla słodyczy. Do nadzienia możesz wziąć białą lub ciemną czekoladę, a także użyć różnych rodzajów chałwy, włączyć orzechy do kompozycji. Ponadto ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić. I możesz nawet zamrozić całą zebraną bułkę, a potem, jeśli to możliwe, po prostu ją wyjmij i upiecz!
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 32 % 26 g
węglowodany 60 % 49 g
445 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

w dużym pojemniku łączymy śmietanę, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj mieszaninę składników do uzyskania gładkiej konsystencji.

przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do osobnego pojemnika, wymieszaj, a następnie dodaj je do pozostałych składników i zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki, gładki i posłuszny. Teraz zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

czas minął-wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i rozłóż na powierzchni roboczej. Można go nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub odkurzyć mąką,aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. możesz przygotować nie jedną dużą rolkę, ale trzy małe. W takim przypadku ciasto i nadzienie dzielimy na trzy części.

tak więc cienką warstwą rozprowadzamy czekoladę na powierzchni formacji, układamy kawałki chałwy. Złóż warstwę w rolkę i umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 170 Stopni Celsjusza. Po podgrzaniu pieczemy Bułkę przez 35-40 minut - na złoty kolor. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Jeśli piecze się małe bułki, skracamy czas o 10 minut.

gotową bułkę pozostawić do całkowitego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem i podać. Konieczne jest cięcie rolki po całkowitym ostygnięciu, w przeciwnym razie kawałki nie okażą się równe.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g

Podobne przepisy