skład / składniki
metoda gotowania
w dużym pojemniku łączymy śmietanę, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj mieszaninę składników do uzyskania gładkiej konsystencji.
przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do osobnego pojemnika, wymieszaj, a następnie dodaj je do pozostałych składników i zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki, gładki i posłuszny. Teraz zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
czas minął-wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i rozłóż na powierzchni roboczej. Można go nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego lub odkurzyć mąką,aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. możesz przygotować nie jedną dużą rolkę, ale trzy małe. W takim przypadku ciasto i nadzienie dzielimy na trzy części.
tak więc cienką warstwą rozprowadzamy czekoladę na powierzchni formacji, układamy kawałki chałwy. Złóż warstwę w rolkę i umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 170 Stopni Celsjusza. Po podgrzaniu pieczemy Bułkę przez 35-40 minut - na złoty kolor. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu. Jeśli piecze się małe bułki, skracamy czas o 10 minut.
gotową bułkę pozostawić do całkowitego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem i podać. Konieczne jest cięcie rolki po całkowitym ostygnięciu, w przeciwnym razie kawałki nie okażą się równe.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Chałwa - 522 kcal/100g