skład / składniki
metoda gotowania
Etap 1
przygotuj gęste ciasto: wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj trzecią część mąki i ugniataj, aby nie pozostały grudki.
Wyślij grube ciasto pod folię na 40-45 minut.
Etap 2
zagnieść cukier w cieście. Ubij jajka trzepaczką i ugniataj ciastem-najwygodniej jest to zrobić za pomocą miksera z nasadkami do wyrabiania ciasta. Następnie dodaj sól i resztę mąki, dokładnie ugniataj, włóż miękkie masło i ponownie mieszaj, aż będzie gładka, jednorodna konsystencja.
dokręć miskę ciastem folią i wyślij ją do ciepłego miejsca przez 60 minut-ciasto powinno zwiększyć objętość 2,5-3 razy.
Etap 3.
formy napełnij ciastem 1/2 objętości (wstępnie posmaruj żelazne formy masłem). Przykryj foremki folią, aby ciasto urosło i całkowicie wypełniło foremki.
Etap 4.
piecz bułki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Zajmie to 15-20 minut.
Etap 5.
zrób Syrop z wody, rumu i cukru.
Etap 7.
zanurz gorące bułeczki w syropie, aby namoczyć je ze wszystkich stron. Następnie umieść na ruszcie, aby nadmiar syropu" zniknął".
podawaj włoskie rumowe babki na ciepło lub na zimno, skropione śmietaną (przysmak jest bardzo słodki, więc krówka jest całkowicie opcjonalna, śmietana jest bardziej odpowiednia).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal / 100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g