skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec brokuły i kalafior w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kapusta nadaje się zarówno świeża, jak i mrożona. Radzę zważyć świeżą po pokrojeniu, zanim będzie zbyt ciężka.
Krok 2:
Pokrój kapustę na różyczki. Odbywa się to bardzo prosto — Odwróć widelce i odetnij na przemian małe główki kapusty. Teraz umyj posiekaną kapustę. Umyj go pod bieżącą wodą, dokładnie spłukując z piasku i brudu. Jeśli używasz mrożonej kapusty, pomiń ten krok.
Krok 3:
Podpal garnek z czystą wodą, dodaj trochę soli i zagotuj. Wrzuć kapustę do garnka. Rzuć zamrożone bezpośrednio z zamrażarki bez rozmrażania.
Krok 4:
Gotuj kapustę na małym ogniu przez około 5 minut.
Krok 5:
Następnie wrzuć go do durszlaka, woda z kapusty powinna dobrze spłynąć, aby w zapiekance nie było nadmiaru płynu.
Krok 6:
Jajka połączyć z mlekiem, posolić do smaku i lekko ubić trzepaczką. Nie trzeba mocno bić, można nawet użyć widelca, nie jest to krytyczne.
Krok 7:
Umieść kapustę w naczyniu do pieczenia. Lekko posmarowałem spód i boki masłem, chociaż nie było tego w przepisie. Aby zapiekanka wyglądała pięknie, spróbuj ułożyć główki kapusty do góry kędzierzawą stroną.
Krok 8:
Napełnij jarmuż mieszanką jajeczno-mleczną. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20 minut. Kilka minut przed gotowaniem możesz posypać zapiekankę startym serem według własnych upodobań. Więc będzie jeszcze smaczniejsza! Podawaj posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
Zapiekanka okazała się naprawdę bardzo satysfakcjonująca. Smakuje jak omlet z dużą ilością kapusty.
podczas gotowania zacznij nie tyle od gramatury, ile od objętości. Musiałem dodać mleko, w przeciwnym razie cała kapusta nie została zalana.
podczas gotowania możesz również dodać dowolne przyprawy i przyprawy, a także posiekane warzywa bezpośrednio do mieszanki mleczno-jajecznej.
gotową zapiekankę można posypać serem, wysyłając ją następnie przez kolejne pięć minut do piekarnika. Ser można również wcierać bezpośrednio w mleko, weź pod uwagę ilość soli.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g