skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Ubij miękkie masło z cukrem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w mocną pianę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i mleko do masła. Ubijaj do uzyskania gładkości. Delikatnie wymieszaj ubite białka.
2. Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia (25×25 cm).
3. Piec biszkopt przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Wyjmij biszkopt z formy i ostudź. Następnie pokrój na 2 połówki.
5. Śmietana. Zagotuj mleko z wanilią i zdejmij z ognia. Zetrzyj żółtka z cukrem i skrobią, wlej trochę gorącego mleka i wymieszaj. Wlej mieszaninę jajek do pozostałego mleka i gotuj przez około 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Gdy krem ostygnie do 50°C, dodaj miękkie masło i ubij, aż będzie puszyste. Ochłodzić.
6. Sos. Umyj truskawki, posortuj i usuń kucyki. Zmiel blenderem w puree, dodaj cukier, agar-agar (możesz bez niego) i zagotuj. Ochłodzić.
7. Namocz ciasta syropem truskawkowym, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Udekoruj wierzch świeżymi truskawkami. Skrop ciasto sosem truskawkowym. Posyp posiekanymi pistacjami na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g