ciasto truskawkowo-kremowe

biszkopt Migdałowy, krem waniliowy, truskawki i pistacje! Zamiast waniliny możesz dodać naturalną wanilię do śmietany: pokrój strąk na pół, zeskrob nasiona i dodaj do mleka razem ze strąkiem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Usuń strąk, przecedź mleko przez sito.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 56 % 23 g
226 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Ciasto. Ubij miękkie masło z cukrem. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w mocną pianę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i mleko do masła. Ubijaj do uzyskania gładkości. Delikatnie wymieszaj ubite białka.
2. Ciasto włożyć do naczynia do pieczenia (25×25 cm).
3. Piec biszkopt przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Wyjmij biszkopt z formy i ostudź. Następnie pokrój na 2 połówki.
5. Śmietana. Zagotuj mleko z wanilią i zdejmij z ognia. Zetrzyj żółtka z cukrem i skrobią, wlej trochę gorącego mleka i wymieszaj. Wlej mieszaninę jajek do pozostałego mleka i gotuj przez około 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Gdy krem ostygnie do 50°C, dodaj miękkie masło i ubij, aż będzie puszyste. Ochłodzić.
6. Sos. Umyj truskawki, posortuj i usuń kucyki. Zmiel blenderem w puree, dodaj cukier, agar-agar (możesz bez niego) i zagotuj. Ochłodzić.
7. Namocz ciasta syropem truskawkowym, posmaruj kremem i ułóż jeden na drugim. Udekoruj wierzch świeżymi truskawkami. Skrop ciasto sosem truskawkowym. Posyp posiekanymi pistacjami na wierzchu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy