skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto:
- drożdże mieszamy z mąką, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy;
- przykryj serwetką i pozostaw na godzinę.
następnie zagnieść ciasto:
- do ciasta przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól i cukier, a także kilka kropli esencji waniliowej;
- zagniatamy miękkie ciasto;
- Wprowadzamy zmiękczone masło, mieszamy je z ciastem;
- myjemy rodzynki, suszymy, również wprowadzamy do ciasta;
- ugniatamy (ciasto będzie lepkie i lepkie);
- pozwól testowi podejść przez 30-60 minut, przykrywając serwetką.
silikonowe formy wypełniamy do połowy ciastem, dajemy trochę do zrobienia-wystarczy 15 minut. Formy wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
wyjmij gotowe babeczki z foremek i przebij wykałaczką.
przygotuj syrop do impregnacji: zagotuj wodę i cukier, gotuj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą, a gdy mieszanina ostygnie, dodaj rum.
zanurz każdą babeczkę w syropie, pozwól jej dokładnie namoczyć.
Udekoruj babeczki krówką cukrową, a do tego:
- wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny, gotuj, aż zgęstnieje;
- zdjąć z ognia, ostudzić (do około 60 stopni);
- ubij masę, aż pojawi się biały kolor.
dekorujemy każdą babeczkę i smakujemy!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g