bułeczki cynamonowe Sinabon

słynny i pyszny dodatek do herbaty! Gotuj! Moje dzieci uwielbiają pieczenie. Prawdę mówiąc, ja też. Wczoraj zachwyciłem się domowymi bułeczkami Cinabon z cynamonem. Okazują się bujne i piękne dzięki kremowej krówce. Takie bułeczki są idealne dla dziecka jako lunch do szkoły lub na herbatę z rodziną. Uzbrój się w niezbędne produkty i gotujmy razem!
joschkinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 75 % 55 g
346 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

głównym zadaniem będzie oczywiście wyrabianie ciasta. Wybieramy więc większy rondel, wlewamy do niego mleko, olej roślinny, wlewamy cukier. Podgrzej zawartość na ogniu. Gdy temperatura mleka wynosi około 40 °C, zdejmij je z ognia i dodaj drożdże, po ich pokruszeniu.

poczekaj 2-3 minuty i dodaj przesianą mąkę(320 g). Zagnieść ciasto. Nie powinno być fajne, trochę lepkie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto się powiększy. Zajmie to 45-60 minut w zależności od temperatury.

do powstałej masy Wprowadzamy pozostałą mąkę (80 g) z solą i proszkiem do pieczenia, który należy przygotować wcześniej, zagnieść elastyczne ciasto. Prawie zawsze używam zakupionego proszku do pieczenia do ciasta, ale wczoraj nie było go pod ręką. Użyłem więc skrobi, sody i kwasu cytrynowego, mieszając wszystko w małym pojemniku. Wyszło świetnie - będę nadal używać.

gotowe ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem (wcześniej przygotować mieszaninę). Przekręcamy warstwę w rolkę, kroimy na kawałki. Powstałe "kikuty" kładziemy pionowo, lekko dociskamy ręką, nadając kształt przyszłej bułce.

nasmaruj blachę do pieczenia masłem, rozłóż bułki i wyślij do piekarnika do pieczenia w temperaturze 200 °C. pieczą się szybko, średnio około 25 minut.

do nalewania zrobiłem prostą krówkę: rozpuść masło, dodaj cukier i ciepłe mleko, wymieszaj. Dostajemy pachnące bułeczki, obficie polewamy krówką. Możesz również ozdobić je na wierzchu według własnego gustu, na przykład płatki migdałów wyglądają bardzo pięknie.

wdychaj zapach cynamonu i ciesz się delikatnymi bułeczkami Sinabon!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy