skład / składniki
metoda gotowania
głównym zadaniem będzie oczywiście wyrabianie ciasta. Wybieramy więc większy rondel, wlewamy do niego mleko, olej roślinny, wlewamy cukier. Podgrzej zawartość na ogniu. Gdy temperatura mleka wynosi około 40 °C, zdejmij je z ognia i dodaj drożdże, po ich pokruszeniu.
poczekaj 2-3 minuty i dodaj przesianą mąkę(320 g). Zagnieść ciasto. Nie powinno być fajne, trochę lepkie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto się powiększy. Zajmie to 45-60 minut w zależności od temperatury.
do powstałej masy Wprowadzamy pozostałą mąkę (80 g) z solą i proszkiem do pieczenia, który należy przygotować wcześniej, zagnieść elastyczne ciasto. Prawie zawsze używam zakupionego proszku do pieczenia do ciasta, ale wczoraj nie było go pod ręką. Użyłem więc skrobi, sody i kwasu cytrynowego, mieszając wszystko w małym pojemniku. Wyszło świetnie - będę nadal używać.
gotowe ciasto rozwałkować na warstwę, posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem zmieszanym z cukrem (wcześniej przygotować mieszaninę). Przekręcamy warstwę w rolkę, kroimy na kawałki. Powstałe "kikuty" kładziemy pionowo, lekko dociskamy ręką, nadając kształt przyszłej bułce.
nasmaruj blachę do pieczenia masłem, rozłóż bułki i wyślij do piekarnika do pieczenia w temperaturze 200 °C. pieczą się szybko, średnio około 25 minut.
do nalewania zrobiłem prostą krówkę: rozpuść masło, dodaj cukier i ciepłe mleko, wymieszaj. Dostajemy pachnące bułeczki, obficie polewamy krówką. Możesz również ozdobić je na wierzchu według własnego gustu, na przykład płatki migdałów wyglądają bardzo pięknie.
wdychaj zapach cynamonu i ciesz się delikatnymi bułeczkami Sinabon!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g