ciasto Marshmallow

przewiewny, puszysty, bardzo delikatny deser bez piekarnika. Tekstura przypomina Ptasie mleko, dobrze zachowuje swój kształt. Aksamitny i pyszny jak lody, słodycze ku uciesze, ale.. dużo kalorii-Uwaga!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 39 % 24 g
węglowodany 55 % 34 g
373 kcal
IG: 6 / 24 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podstawa ciasta jest przygotowywana na zasadzie zimnego sernika, więc każde ciastko czekoladowe będzie działać. Użyłem Oreo, jest wystarczająco twardy i aby go zmielić, potrzebujesz blendera. Składnikiem wiążącym jest roztopione masło, potrzebuje bardzo mało, ale jakość powinna być dobra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie bazy. Pokrój ciasteczka wraz z nadzieniem na małe, jednorodne okruchy. Rozpuść masło, lekko ostudź i dodaj w częściach, gdy okruchy zostaną zwilżone, wystarczy. Cały czas dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dzielony kształt d 16 - 18 cm Pierścień można natychmiast umieścić na płaskim naczyniu do podania, jak chcesz. Włóż folię octanową do środka /możesz wyciąć narożnik biurowy, nie będziemy podgrzewać formy/, ułatwi to wyjęcie ciasta z pierścienia, a boki pozostaną piękne. Wlać wilgotne okruchy ciastek, delikatnie rozprowadzić na dnie i lekko zmiażdżyć. Przykryj folią lub folią i włóż do lodówki, aby ustabilizować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie nadzienia mus czekoladowy. Włóż pianki do przestronnej miski i zacznij podgrzewać w kuchence mikrofalowej krótkimi impulsami przez 20 sekund. Gdy tylko pianka zacznie się topić, wlej 100 ml śmietany, Kontynuuj podgrzewanie impulsami, za każdym razem mieszając. / Zamiast śmietany możesz użyć mleka, soku jagodowego/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa nie stała się jeszcze jednorodna, ale wystarczająco podgrzana, dodaj ciemną czekoladę 180 g. Kontynuuj mieszanie, ciepło Marshmallow wystarczy, aby stopić całą czekoladę. W razie potrzeby podgrzej, ale co najważniejsze, nie przegrzej. Masa stanie się praktycznie jednolita, ale nadal przewiewna, pozwól jej nieco ostygnąć / około 40&039;/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie ubij 300 ml zimnej śmietany na miękkie szczyty, to około 4 minut, czas może się różnić, zależy od miksera. Miska lub miska powinna być czysta i sucha, w przeciwnym razie śmietana może się nie ubić. Weź od 33%, mniej tłuszczu do ubijania nie będzie działać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W 2-3 etapach dodaj masę czekoladową do śmietany. Mieszaj ostrożnie, aby nie pominąć śmietany. Jak tylko pojawi się marmurowy wzór, dodaj resztę czekolady, delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij formę z lodówki i wlej mus na podstawę, wygładź lekko, nie musisz stukać, aby nie stracić lekkości. Przykryj i wstaw do lodówki ,aż masa stwardnieje / co najmniej 2 godziny/, możesz pozostawić na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie ganache. Pozostałą ciężką śmietanę 100 g wlać do rondla z grubym dnem, dobrze podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Wyjmij z pieca, wlej gorzką czekoladę 60 gr, energicznie wymieszaj silikonową szpatułką. Lekko pocierając dno, aż masa stanie się jednorodna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy ganache jest jasny, z brokatem. Pozwól mu trochę ostygnąć i zgęstnieć, dzieje się to dość szybko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dlatego ciasto należy już wcześniej wyjąć i uwolnić z formy i folii z boków. Wlać 2/3 ganache na ciasto, rozprowadzić szpatułką na powierzchni, zrobić kropelki i przymocować dekoracje Marshmallow, resztę cienko wylać na wierzch. Możesz podawać niemal natychmiast lub włożyć do lodówki przed podaniem.

na mój gust deser jest intensywnie czekoladowy i słodki, nie zjesz go dużo, więc lepiej podawać bardzo małą porcję z niesłodzoną herbatą lub kawą.

z tego powodu przepis nie jest odpowiedni dla wszystkich, ale ci, którzy kochają słodycze i czekoladę, a co najważniejsze, nie martwią się o figurę - mogą bezpiecznie spróbować.

Słodycz można wygładzić i zrównoważyć, dodając do dekoracji kwaśne owoce, jagody, plasterki cytrusów. Lub zamiast śmietany dodaj sok jagodowy do stopionych pianek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Marshmallow - 328   kcal/100g

Podobne przepisy