skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podstawa ciasta jest przygotowywana na zasadzie zimnego sernika, więc każde ciastko czekoladowe będzie działać. Użyłem Oreo, jest wystarczająco twardy i aby go zmielić, potrzebujesz blendera. Składnikiem wiążącym jest roztopione masło, potrzebuje bardzo mało, ale jakość powinna być dobra.
Krok 2:
Przygotowanie bazy. Pokrój ciasteczka wraz z nadzieniem na małe, jednorodne okruchy. Rozpuść masło, lekko ostudź i dodaj w częściach, gdy okruchy zostaną zwilżone, wystarczy. Cały czas dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić olej.
Krok 3:
Weź dzielony kształt d 16 - 18 cm Pierścień można natychmiast umieścić na płaskim naczyniu do podania, jak chcesz. Włóż folię octanową do środka /możesz wyciąć narożnik biurowy, nie będziemy podgrzewać formy/, ułatwi to wyjęcie ciasta z pierścienia, a boki pozostaną piękne. Wlać wilgotne okruchy ciastek, delikatnie rozprowadzić na dnie i lekko zmiażdżyć. Przykryj folią lub folią i włóż do lodówki, aby ustabilizować.
Krok 4:
Przygotowanie nadzienia mus czekoladowy. Włóż pianki do przestronnej miski i zacznij podgrzewać w kuchence mikrofalowej krótkimi impulsami przez 20 sekund. Gdy tylko pianka zacznie się topić, wlej 100 ml śmietany, Kontynuuj podgrzewanie impulsami, za każdym razem mieszając. / Zamiast śmietany możesz użyć mleka, soku jagodowego/.
Krok 5:
Gdy masa nie stała się jeszcze jednorodna, ale wystarczająco podgrzana, dodaj ciemną czekoladę 180 g. Kontynuuj mieszanie, ciepło Marshmallow wystarczy, aby stopić całą czekoladę. W razie potrzeby podgrzej, ale co najważniejsze, nie przegrzej. Masa stanie się praktycznie jednolita, ale nadal przewiewna, pozwól jej nieco ostygnąć / około 40&039;/.
Krok 6:
W międzyczasie ubij 300 ml zimnej śmietany na miękkie szczyty, to około 4 minut, czas może się różnić, zależy od miksera. Miska lub miska powinna być czysta i sucha, w przeciwnym razie śmietana może się nie ubić. Weź od 33%, mniej tłuszczu do ubijania nie będzie działać.
Krok 7:
W 2-3 etapach dodaj masę czekoladową do śmietany. Mieszaj ostrożnie, aby nie pominąć śmietany. Jak tylko pojawi się marmurowy wzór, dodaj resztę czekolady, delikatnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wyjmij formę z lodówki i wlej mus na podstawę, wygładź lekko, nie musisz stukać, aby nie stracić lekkości. Przykryj i wstaw do lodówki ,aż masa stwardnieje / co najmniej 2 godziny/, możesz pozostawić na noc.
Krok 9:
Gotowanie ganache. Pozostałą ciężką śmietanę 100 g wlać do rondla z grubym dnem, dobrze podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Wyjmij z pieca, wlej gorzką czekoladę 60 gr, energicznie wymieszaj silikonową szpatułką. Lekko pocierając dno, aż masa stanie się jednorodna.
Krok 10:
Gotowy ganache jest jasny, z brokatem. Pozwól mu trochę ostygnąć i zgęstnieć, dzieje się to dość szybko.
Krok 11:
Dlatego ciasto należy już wcześniej wyjąć i uwolnić z formy i folii z boków. Wlać 2/3 ganache na ciasto, rozprowadzić szpatułką na powierzchni, zrobić kropelki i przymocować dekoracje Marshmallow, resztę cienko wylać na wierzch. Możesz podawać niemal natychmiast lub włożyć do lodówki przed podaniem.
na mój gust deser jest intensywnie czekoladowy i słodki, nie zjesz go dużo, więc lepiej podawać bardzo małą porcję z niesłodzoną herbatą lub kawą.
z tego powodu przepis nie jest odpowiedni dla wszystkich, ale ci, którzy kochają słodycze i czekoladę, a co najważniejsze, nie martwią się o figurę - mogą bezpiecznie spróbować.
Słodycz można wygładzić i zrównoważyć, dodając do dekoracji kwaśne owoce, jagody, plasterki cytrusów. Lub zamiast śmietany dodaj sok jagodowy do stopionych pianek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Marshmallow - 328 kcal/100g