skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbki wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Wybierz ser bez substytutów tłuszczu mlecznego. Smak gotowego dania będzie zależeć od jego jakości. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić. Lepiej to zrobić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie zagotuj wątrobę.
Krok 2:
Jak gotować wątrobę wieprzową? Zagotuj wodę w rondlu. Umyj wątrobę we wrzącej wodzie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut (jeśli masz małe plasterki, około 20 minut). Usuń powstałą pianę łyżką. Posolić. Przebij podroby końcówką noża lub widelcem. Jeśli wyróżni się bezbarwny sok, jest gotowy. Wyjmij wątrobę z rondla na talerz i ostudź. Pokrój schłodzoną wątrobę na kostki.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest pyszny.
Krok 4:
Ugotuj jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je, a także pokrój w kostkę.
Krok 5:
W salaterce połącz wątróbkę wieprzową, jajka i ser.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym. Lub wymieszaj równe części majonezu ze śmietaną lub jogurtem.
Krok 7:
Aby uzyskać bardziej efektowne podanie, połóż suszoną sałatkę liściastą na talerzu. Na wierzchu uformuj zjeżdżalnię z sałaty, spłaszcz. Przed podaniem udekoruj sałatkę pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół lub na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć wszystko na drobnej tarce i ułożyć warstwami za pomocą pierścienia do gotowania lub po prostu w salaterce. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Sałatkę można również podawać w porcjach lub małych salaterkach.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g