Sałatka z wątróbki wieprzowej

Szybki, prosty, ze zwykłych produktów, przydatny! Sałatka z wątróbki wieprzowej jest przygotowywana z zaledwie trzech składników i okazuje się soczysta, smaczna i oryginalna. Przepis nadaje się zarówno do codziennego, jak i świątecznego menu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 6 % 2 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wątróbki wieprzowej? Przygotuj jedzenie. Wybierz ser bez substytutów tłuszczu mlecznego. Smak gotowego dania będzie zależeć od jego jakości. Wątroba, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić. Lepiej to zrobić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie zagotuj wątrobę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować wątrobę wieprzową? Zagotuj wodę w rondlu. Umyj wątrobę we wrzącej wodzie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut (jeśli masz małe plasterki, około 20 minut). Usuń powstałą pianę łyżką. Posolić. Przebij podroby końcówką noża lub widelcem. Jeśli wyróżni się bezbarwny sok, jest gotowy. Wyjmij wątrobę z rondla na talerz i ostudź. Pokrój schłodzoną wątrobę na kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest pyszny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz je, a także pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce połącz wątróbkę wieprzową, jajka i ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym. Lub wymieszaj równe części majonezu ze śmietaną lub jogurtem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby uzyskać bardziej efektowne podanie, połóż suszoną sałatkę liściastą na talerzu. Na wierzchu uformuj zjeżdżalnię z sałaty, spłaszcz. Przed podaniem udekoruj sałatkę pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół lub na ćwiartki. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć wszystko na drobnej tarce i ułożyć warstwami za pomocą pierścienia do gotowania lub po prostu w salaterce. Posmaruj każdą warstwę majonezem. Sałatkę można również podawać w porcjach lub małych salaterkach.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy