skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj ryż na małym ogniu w 2 łyżkach. woda z dodatkiem 05 łyżeczek.sól. Jeszcze gorący ryż dobrze wymieszaj (z wysiłkiem) łyżką, ale nie poluzuj, ale zmiażdż ryż, aby ryż był jak najbardziej lepki.
2. Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj grzyby. Na oleju roślinnym z dodatkiem przypraw i soli podsmaż cebulę, marchewkę i grzyby.
3. Wymieszaj ryż ze smażonymi warzywami i grzybami. W razie potrzeby możesz dodać warzywa do klopsików. Uformuj klopsiki i włóż je do formy piekarnika.
4. Wymieszaj sos pomidorowy (makaron) i wodę. Do smaku dodaj sól. Sos powinien być pyszny, jeśli to konieczne - dodaj do niego przyprawy i zioła. Polej klopsiki sosem.
5. Umieść formę z klopsikami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i gotuj przez 30-35 minut.
klopsiki są jednocześnie lekkie i satysfakcjonujące!
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g