ciasta na cieście Aleksandryjskim

pyszne ciasta ze słynnego ciasta-gotuj i ciesz się. Jeśli na stole wielkanocnym jest ciasto wielkanocne, Bóg mieszka w domu. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest to, że nie trzeba go ugniatać przez długi czas, a ciasto robi się zupełnie inaczej, a mleko nie jest zwykłe, ale ghee. Jeśli nigdy nie upiekłeś ciast wielkanocnych, spróbuj ciasta Aleksandryjskiego. Nie bój się, na pewno ci się uda.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 47 g
302 kcal
IG: 2 / 6 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie niezbędne składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki moczyć z wyprzedzeniem przez 10 minut, suszyć

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę przesiać 2 razy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij trochę jajka i żółtko, dodaj masło pokrojone na kawałki, dodaj cukier. Rozbij drożdże na małe kawałki (świeże drożdże bardzo dobrze kruszą się rękami)i dodaj do ciasta. Podgrzej trochę stopione mleko i wlej do ciasta. Umieścić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin, dobrze zostawić na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto wyrośnie, dodaj sól, rodzynki, cukier waniliowy i koniak. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto, smarując ręce olejem roślinnym. Ciasto powinno być miękkie i lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz użyć miksera z trzepaczkami, szybciej niż rękami

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aby ciasto wyrosło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno się podwoić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zagnieść i ułożyć w foremkach do połowy. W środku dobrze jest przykleić drewniany patyczek. Ciasto wzrośnie równomiernie i łatwiej będzie sprawdzić gotowość ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw do sprawdzenia. Ciasto ponownie wzrośnie. Zajęło to nieco ponad godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasta wkładamy do zimnego piekarnika. Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Ważne: dalej gotujemy w kilku etapach. Włącz piekarnik na 100 stopni, piecz przez 10 minut. Zwiększ temperaturę do 150 stopni, piecz przez 15 minut. Ponownie zwiększ temperaturę: do 200 stopni, piecz przez kolejne 15 minut. Przez cały ten czas nie można otworzyć piekarnika. Wyjmujemy różdżkę i sprawdzamy gotowość. W razie potrzeby możesz to zrobić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pod koniec pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasta na 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasta wielkanocne i schładzamy leżąc na boku, okresowo obracając. Wszyscy. Ciasta są gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj górę lukrem białkowym. Zostało nam białko, dodajemy 200 g cukru pudru, trochę kwasu cytrynowego, ubijamy.

ciasto Aleksandryjskie długo pozostaje świeże i smaczne. Miłej i smacznej Wielkanocy dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy