skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie niezbędne składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Krok 2:
Rodzynki moczyć z wyprzedzeniem przez 10 minut, suszyć
Krok 3:
Mąkę przesiać 2 razy
Krok 4:
Ubij trochę jajka i żółtko, dodaj masło pokrojone na kawałki, dodaj cukier. Rozbij drożdże na małe kawałki (świeże drożdże bardzo dobrze kruszą się rękami)i dodaj do ciasta. Podgrzej trochę stopione mleko i wlej do ciasta. Umieścić w ciepłym miejscu na 10-12 godzin, dobrze zostawić na noc.
Krok 5:
Gdy ciasto wyrośnie, dodaj sól, rodzynki, cukier waniliowy i koniak. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto, smarując ręce olejem roślinnym. Ciasto powinno być miękkie i lepkie.
Krok 6:
Możesz użyć miksera z trzepaczkami, szybciej niż rękami
Krok 7:
Pozostaw ponownie w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aby ciasto wyrosło.
Krok 8:
Ciasto powinno się podwoić.
Krok 9:
Następnie zagnieść i ułożyć w foremkach do połowy. W środku dobrze jest przykleić drewniany patyczek. Ciasto wzrośnie równomiernie i łatwiej będzie sprawdzić gotowość ciasta.
Krok 10:
Pozostaw do sprawdzenia. Ciasto ponownie wzrośnie. Zajęło to nieco ponad godzinę.
Krok 11:
Ciasta wkładamy do zimnego piekarnika. Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Ważne: dalej gotujemy w kilku etapach. Włącz piekarnik na 100 stopni, piecz przez 10 minut. Zwiększ temperaturę do 150 stopni, piecz przez 15 minut. Ponownie zwiększ temperaturę: do 200 stopni, piecz przez kolejne 15 minut. Przez cały ten czas nie można otworzyć piekarnika. Wyjmujemy różdżkę i sprawdzamy gotowość. W razie potrzeby możesz to zrobić.
Krok 12:
Pod koniec pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasta na 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasta wielkanocne i schładzamy leżąc na boku, okresowo obracając. Wszyscy. Ciasta są gotowe.
Krok 13:
Udekoruj górę lukrem białkowym. Zostało nam białko, dodajemy 200 g cukru pudru, trochę kwasu cytrynowego, ubijamy.
ciasto Aleksandryjskie długo pozostaje świeże i smaczne. Miłej i smacznej Wielkanocy dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g