skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajka. Rozbij 5 jajek, 4 jajka oddziel żółtka od białek. Pozostaw żółtka, białka włóż do lodówki. Jajka z żółtkami dokładnie ubić widelcem.
Krok 2:
Umieść ciasto. Podgrzej mleko (ciepłe) wymieszaj 0,5 szklanki cukru i 1 szklankę mąki. Pozostaw na 30 minut. w ciepłym miejscu, aż ciasto wzrośnie.
Krok 3:
Rozpuść całe masło lub margarynę. Może50 / 50.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj, dodaj sól, cukier waniliowy, pozostały cukier. Teraz dodaj resztę mąki i dokładnie wymieszaj przez 5 minut, aż będzie gładka.
Krok 5:
Ciasto powinno się kleić i płynnie spływać z dłoni, nieco grubsze niż na lodówce. Jeśli jest płynny, dodaj kolejną szklankę mąki. Pozostaw na 40-60 minut. w ciepłym miejscu, aż wzrośnie 2-3 razy.
Krok 6:
Po pierwszym podniesieniu ciasta dodaj rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy i ponownie zagniataj do stanu pierwotnego.
Krok 7:
Pozostaw na kolejne 40-50 min.
Krok 8:
Gdy ciasto wyrosło po raz drugi, wypełnij formy. Piec w 250 gr. 20-30 min. sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 9:
Ubij białka z cukrem, aby po podniesieniu trzepaczki szczyty stały i nie płynęły, dodaj sok z cytryny. Rozłóż schłodzone ciasta.
Krok 10:
Można ozdobić posypką, ale i tak są bardzo smaczne!
bardzo smaczne i domowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g