domowe ciasto na suchych drożdżach

pyszne ciasta na wakacje-natychmiast zjedzone. Takie przewiewne i rozpływające się w ustach.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 62 % 36 g
317 kcal
IG: 5 / 11 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jajka. Rozbij 5 jajek, 4 jajka oddziel żółtka od białek. Pozostaw żółtka, białka włóż do lodówki. Jajka z żółtkami dokładnie ubić widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść ciasto. Podgrzej mleko (ciepłe) wymieszaj 0,5 szklanki cukru i 1 szklankę mąki. Pozostaw na 30 minut. w ciepłym miejscu, aż ciasto wzrośnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść całe masło lub margarynę. Może50 / 50.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj, dodaj sól, cukier waniliowy, pozostały cukier. Teraz dodaj resztę mąki i dokładnie wymieszaj przez 5 minut, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno się kleić i płynnie spływać z dłoni, nieco grubsze niż na lodówce. Jeśli jest płynny, dodaj kolejną szklankę mąki. Pozostaw na 40-60 minut. w ciepłym miejscu, aż wzrośnie 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pierwszym podniesieniu ciasta dodaj rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy i ponownie zagniataj do stanu pierwotnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw na kolejne 40-50 min.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto wyrosło po raz drugi, wypełnij formy. Piec w 250 gr. 20-30 min. sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij białka z cukrem, aby po podniesieniu trzepaczki szczyty stały i nie płynęły, dodaj sok z cytryny. Rozłóż schłodzone ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Można ozdobić posypką, ale i tak są bardzo smaczne!

bardzo smaczne i domowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy