skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory z serem i czosnkiem w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć ser, który zachowuje swój kształt i nie rozprzestrzenia się w różnych kierunkach pod wpływem wysokich temperatur. Idealny jest parmezan, mozzarella bez smaku do pizzy lub inny półsuchy ser, na przykład rosyjski. Mam parmezan.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube, ale też niezbyt cienkie plasterki. Pomidory są dojrzałe, ale mocne. Miękkie owoce nie zachowują dobrze swojego kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę i zepsują wygląd naczynia, a my potrzebujemy, aby koła pozostały nienaruszone i zachowały swój pierwotny kształt tak bardzo, jak to możliwe. Pomidory śliwkowe i różowe są idealne - są słodkie i pachnące.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 4:
W misce połącz majonez z czosnkiem przepuszczonym przez prasę i wymieszaj. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1/2.suchy.
Krok 5:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład pietruszką, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 6:
Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia ułóż plasterki pomidorów. Mam pergamin silikonowany, więc dodatkowo nie smarowałem go niczym. Jeśli masz zwykły pergamin, lepiej posmaruj go olejem roślinnym, aby pomidory się nie przykleiły. Sól, pieprz pomidory.
Krok 7:
Posmaruj każde kółko pomidora majonezem czosnkowym.
Krok 8:
Ułóż starty ser na wierzchu. Umieść pomidory w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz pod grillem przez 5-7 minut, aż na serze pojawi się złota skorupa.
Krok 9:
Gotowe pomidory posyp posiekanym koperkiem.
Krok 10:
Przenieś gorącą przekąskę na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g