skład / składniki
metoda gotowania
robimy nadzienie: łączymy twarożek, jajka, posiekany koperek, sól, dobrze mieszamy.
zrób ciasto: wymieszaj olej roślinny, jajko, wodę, sól. Ubij trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, dodaj trochę więcej mąki. Zagniatamy ciasto przez 10 minut i odstawiamy na 30-40 minut pod folią spożywczą.
gdy ciasto jest wypoczęte, posmaruj je olejem roślinnym i podziel na trzy części. Rozwijamy każdą część bardziej wzdłuż krawędzi, cofając się od środka. Wyciągnij ręce, aż będą przezroczyste.
układamy nadzienie, cofając się od krawędzi i zwijamy wirówkę w kopertę. Rozłóż zwinięte wirówki na blasze do pieczenia, nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej pergaminem. Nasmaruj wierzch olejem roślinnym.
piec w temperaturze 190 stopni przez 35 minut, okresowo polewając wirówki olejem (2 razy).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g