krętliki z ciasta z twarogiem i koperkiem

chcesz czegoś nowego? Wypróbuj wirówki! Przepis na wirówki z ciasta wyciągowego, z nadzieniem twarogowym. Gotuje się szybko i okazuje się bardzo smaczny
AnnaCooksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 40 % 16 g
213 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

robimy nadzienie: łączymy twarożek, jajka, posiekany koperek, sól, dobrze mieszamy.

zrób ciasto: wymieszaj olej roślinny, jajko, wodę, sól. Ubij trzepaczką. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto przyklei się do dłoni, dodaj trochę więcej mąki. Zagniatamy ciasto przez 10 minut i odstawiamy na 30-40 minut pod folią spożywczą.

gdy ciasto jest wypoczęte, posmaruj je olejem roślinnym i podziel na trzy części. Rozwijamy każdą część bardziej wzdłuż krawędzi, cofając się od środka. Wyciągnij ręce, aż będą przezroczyste.

układamy nadzienie, cofając się od krawędzi i zwijamy wirówkę w kopertę. Rozłóż zwinięte wirówki na blasze do pieczenia, nasmarowanej olejem roślinnym lub pokrytej pergaminem. Nasmaruj wierzch olejem roślinnym.

piec w temperaturze 190 stopni przez 35 minut, okresowo polewając wirówki olejem (2 razy).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy