skrzydło z indyka nadziewane wątróbką i pigwą

niezwykłe danie z indyka, wątroby i pigwy. Przygotuj i zachwyć rodzinę! Jeśli masz w lodówce skrzydło z indyka, możesz zrobić obiad dla rodziny. Ponadto niezwykłe i satysfakcjonujące. Mianowicie-nadziewaj skrzydło mielonym kurczakiem, wątrobą, pigwą. Będzie pysznie, obiecuję!
sigaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 28 % 7 g
142 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Oddziel mięso od kości bez uszkadzania skóry. Usuń kości.
2. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym.
3. Pokrój wątrobę i jedną pigwę na kawałki, dodaj do cebuli.
4. Dodaj kurkumę, imbir, sól, mieszankę papryki. Smaż jeszcze przez kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź.
5. Wymieszaj mięso mielone z wątróbką i pigwą, dodaj trochę przypraw, dwa posiekane ząbki czosnku.
6. Sól, pieprz wewnętrzną stronę skrzydła. Przypnij jedną krawędź skrzydła wykałaczką i napełnij ją mięsem mielonym. Przypnij lub zszyj nadziewane skrzydło ze wszystkich stron.
7. Posmaruj skrzydło olejem roślinnym, solą i pozostałymi przyprawami.
8. Resztę pigwy pokrój w kliny. Obierz czosnek bez usuwania ostatniej warstwy łuski. Odetnij korzenie, odetnij również spód głowy. Nie wyrzucaj odciętej dolnej części główek czosnku.
9. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym, połóż dolne części czosnku pokrojone do góry-umieść skrzydło na tym podłożu.
10. Wokół ułóż pigwę, główki czosnku ścięte w dół, posyp wszystko tymiankiem.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 20 minut - aż pojawi się piękna skorupa.
12. Następnie dodaj pół szklanki wody, przykryj folią, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.
13. Następnie pozwól skrzydłu odpocząć pod folią przez 10 minut.
14. Podawaj ze skrzydłem, pigwą i czosnkiem na talerzu.
15. W przypadku sosu na patelni usmażyć mąkę, wlać sok uformowany w formie i gotować, aż zgęstnieje, a następnie odcedzić SOS.

płatki zbożowe są dobre do dekoracji-kasza gryczana, soczewica, ryż.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g
  • Skrzydło indyka - 168   kcal/100g

Podobne przepisy