skład / składniki
metoda gotowania
1. Oddziel mięso od kości bez uszkadzania skóry. Usuń kości.
2. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym.
3. Pokrój wątrobę i jedną pigwę na kawałki, dodaj do cebuli.
4. Dodaj kurkumę, imbir, sól, mieszankę papryki. Smaż jeszcze przez kilka minut, po czym zdejmij z ognia i ostudź.
5. Wymieszaj mięso mielone z wątróbką i pigwą, dodaj trochę przypraw, dwa posiekane ząbki czosnku.
6. Sól, pieprz wewnętrzną stronę skrzydła. Przypnij jedną krawędź skrzydła wykałaczką i napełnij ją mięsem mielonym. Przypnij lub zszyj nadziewane skrzydło ze wszystkich stron.
7. Posmaruj skrzydło olejem roślinnym, solą i pozostałymi przyprawami.
8. Resztę pigwy pokrój w kliny. Obierz czosnek bez usuwania ostatniej warstwy łuski. Odetnij korzenie, odetnij również spód głowy. Nie wyrzucaj odciętej dolnej części główek czosnku.
9. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem roślinnym, połóż dolne części czosnku pokrojone do góry-umieść skrzydło na tym podłożu.
10. Wokół ułóż pigwę, główki czosnku ścięte w dół, posyp wszystko tymiankiem.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 20 minut - aż pojawi się piękna skorupa.
12. Następnie dodaj pół szklanki wody, przykryj folią, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.
13. Następnie pozwól skrzydłu odpocząć pod folią przez 10 minut.
14. Podawaj ze skrzydłem, pigwą i czosnkiem na talerzu.
15. W przypadku sosu na patelni usmażyć mąkę, wlać sok uformowany w formie i gotować, aż zgęstnieje, a następnie odcedzić SOS.
płatki zbożowe są dobre do dekoracji-kasza gryczana, soczewica, ryż.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Wątróbka z indyka - 276 kcal/100g
- Skrzydło indyka - 168 kcal/100g