skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól i jajko.
Krok 2:
Dodając wodę, zagniataj ciasto-elastyczne i gładkie. Dajemy odpocząć.
Krok 3:
Do nadzienia wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ziemniaki starte na grubej tarce, sól i pieprz.
Krok 4:
Ciasto dzielimy na 8 części - 4 identyczne większe i 4 identyczne mniejsze. Najpierw rozwałkuj 4 duże i ułóż je jeden na drugim, smarując olejem słonecznikowym. W razie potrzeby przycinamy dokładnie krawędź.
Krok 5:
Rozłóż mięso mielone na tych warstwach, rozprowadź, cofając się o około 3 cm od krawędzi.
Krok 6:
Rozwałkuj 4 mniejsze kawałki ciasta, a także posmaruj warstwy, ułóż je na wierzchu mięsa mielonego.
Krok 7:
Nie smaruj górnej warstwy.
Krok 8:
Ściskamy krawędź i wykonujemy nacięcia na środku-krzyżem lub jak chcesz.
Krok 9:
Posmaruj jajkiem. Pieczemy w 250 stopniach przez 15 minut.
Krok 10:
Posmaruj gorącą skórkę masłem. Zawiń ciasto w folię, aby stało się miękkie.
Krok 11:
Można złożyć.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g