Samsa Lazy
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso przewinąć przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Sól, pieprz i dobrze zagnieść mięso mielone.
Krok 4:
Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce, wymieszać z przesianą mąką.
Krok 5:
Potrzyj rękami
Krok 6:
Ubij kefir z jajkami, dodaj mąkę i margarynę.
Krok 7:
Na koniec dodaj sodę z octem i solą.
Krok 8:
Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta zrobić kiełbasę.
Krok 9:
Pokrój na małe kawałki.
Krok 10:
Następnie uformuj kulki wielkości małych jabłek.
Krok 11:
Zwiń każdą kulkę w cienką tortillę. Połóż mięso mielone na środku każdego ciasta.
Krok 12:
Delikatnie ściśnij krawędzie.
Krok 13:
Połóż gotowe bukszpany na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia, posmaruj je ubitymi żółtkami.
Krok 14:
I posyp sezamem.
Krok 15:
Piec w rozgrzanym piekarniku na średnim ogniu przez 35-40 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g