skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować owsiankę, przygotuj niezbędne składniki. Weź okrągły ryż - dobrze się gotuje, a owsianka jest bardziej jednorodna. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Zwykle wystarczy spłukać go 3-4 razy. Spuść z niego nadmiar wody.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i szczyptę soli i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Cukier i sól powinny rozpuścić się w wodzie. Do robienia płatków mlecznych zalecam użycie nieprzywierającej patelni, aby mleko się nie przypaliło. Możesz także użyć patelni z grubym dnem.
Krok 4:
We wrzącej wodzie włóż umyty ryż. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj ryż przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 5:
Oddzielnie zagotuj mleko, aby po dodaniu do ryżu nie było spadku temperatury, a owsianka nadal się gotowała. Wlej wrzące mleko do rondla z ryżem, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Okresowo owsiankę należy mieszać i upewnić się, że się nie pali.
Krok 6:
Ryż znacznie zwiększy swoją objętość, a owsianka stanie się grubsza. Jeśli wolisz płynną owsiankę, możesz dostosować jej konsystencję, dodając mleko lub wodę. Pamiętaj, że po staniu owsianka stanie się jeszcze grubsza. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Krok 7:
Owsianka ryżowa jest gotowa! Rozłóż go na talerzach i podawaj. Do owsianki można dodać trochę masła, dżemu, świeżych owoców lub jagód. Smacznego!
owsianka ryżowa zawiera duży zestaw witamin i pierwiastków śladowych. Usuwa toksyny i szkodliwe substancje z organizmu i otacza jelita, pomagając przywrócić przewód pokarmowy.
możesz przechowywać taką owsiankę w gotowej formie w lodówce przez 2-3 dni. W razie potrzeby można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodając trochę wody lub mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g