owsianka ryżowa jak w przedszkolu

pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe danie dla ciebie. Owsianka ryżowa może być zdrowym, smacznym i satysfakcjonującym śniadaniem dla całej rodziny. Złożone węglowodany wchodzące w jego skład przez długi czas zaspokajają głód i nasycają organizm produktywną energią na dzień pracy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować owsiankę, przygotuj niezbędne składniki. Weź okrągły ryż - dobrze się gotuje, a owsianka jest bardziej jednorodna. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby zmyć z niego nadmiar skrobi. Zwykle wystarczy spłukać go 3-4 razy. Spuść z niego nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i szczyptę soli i podpal. Doprowadzić do wrzenia. Cukier i sól powinny rozpuścić się w wodzie. Do robienia płatków mlecznych zalecam użycie nieprzywierającej patelni, aby mleko się nie przypaliło. Możesz także użyć patelni z grubym dnem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    We wrzącej wodzie włóż umyty ryż. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj ryż przez 5 minut na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddzielnie zagotuj mleko, aby po dodaniu do ryżu nie było spadku temperatury, a owsianka nadal się gotowała. Wlej wrzące mleko do rondla z ryżem, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Okresowo owsiankę należy mieszać i upewnić się, że się nie pali.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż znacznie zwiększy swoją objętość, a owsianka stanie się grubsza. Jeśli wolisz płynną owsiankę, możesz dostosować jej konsystencję, dodając mleko lub wodę. Pamiętaj, że po staniu owsianka stanie się jeszcze grubsza. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owsianka ryżowa jest gotowa! Rozłóż go na talerzach i podawaj. Do owsianki można dodać trochę masła, dżemu, świeżych owoców lub jagód. Smacznego!

owsianka ryżowa zawiera duży zestaw witamin i pierwiastków śladowych. Usuwa toksyny i szkodliwe substancje z organizmu i otacza jelita, pomagając przywrócić przewód pokarmowy.
możesz przechowywać taką owsiankę w gotowej formie w lodówce przez 2-3 dni. W razie potrzeby można go podgrzać w kuchence mikrofalowej, dodając trochę wody lub mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy