ciasteczka palce czarownicy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij masło o temperaturze pokojowej z cukrem, dodając również cukier waniliowy. Ubijaj przez 5 minut. Wbij jajko.
osobno wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. I stopniowo dodawaj suchą masę do oleju.
ciasto nie powinno być lepkie, ale twarde. Lepiej nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie uformować palce wiedźmy. Mało mąki też jest złe, bo wtedy pieczeń może się czołgać w piekarniku.
włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
oderwij mały kawałek ciasta, zwiń ręką na stole w kiełbasę. Otrzymasz podstawę dla palca. Nadaj mu kształt palca.
czekolada stopiona z niewielką ilością wody będzie potrzebna do narysowania fałd na palcach. Nasmaruj potrzebują miejsca na paznokieć i opuszki palców. Użyj noża, aby zrobić "zmarszczki".
nałóż migdały na palce (są to paznokcie), lekko dociśnij.
Piec palce czarownicy w 180 stopniach przez 20 minut.
osobno wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól. I stopniowo dodawaj suchą masę do oleju.
ciasto nie powinno być lepkie, ale twarde. Lepiej nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie trudno będzie uformować palce wiedźmy. Mało mąki też jest złe, bo wtedy pieczeń może się czołgać w piekarniku.
włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
oderwij mały kawałek ciasta, zwiń ręką na stole w kiełbasę. Otrzymasz podstawę dla palca. Nadaj mu kształt palca.
czekolada stopiona z niewielką ilością wody będzie potrzebna do narysowania fałd na palcach. Nasmaruj potrzebują miejsca na paznokieć i opuszki palców. Użyj noża, aby zrobić "zmarszczki".
nałóż migdały na palce (są to paznokcie), lekko dociśnij.
Piec palce czarownicy w 180 stopniach przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g