ucho łososia

bogate, smaczne ucho z czerwonej ryby. Każda czerwona ryba nadaje się do zupy rybnej. Ucho czerwonej ryby nazywane jest również uchem czerwonym. Oprócz zwykłych przypraw do takiego ucha należy dodać szafran, który nada mu odpowiedni kolor. Dlatego czerwone ucho jest również nazywane rubinem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 44 % 4 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zupy z łososia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skrzela z głowy łososia, odetnij płetwy. Resztę ryby pokroić na kawałki. Bardzo dobrze opłucz rybę pod zimną wodą. Dokładnie umyta ryba jest kluczem do uzyskania przezroczystego bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rybę na patelni, zalej zimną wodą, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie. Podpalić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól rybom się zagotować, usuwając powstałą pianę. Gotuj rybę na małym ogniu przez 25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki lub drobną kostkę. Możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij rybę z bulionu, oddziel mięso od skóry i kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bulion przecedzić przez sito, podpalić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy bulion się zagotuje, włóż ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, gotować ziemniaki na małym ogniu, aż będą do połowy ugotowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj marchewkę i cebulę do bulionu. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Sól do ucha.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj pietruszkę, drobno posiekaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż rybę do garnka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liść laurowy, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij patelnię z uchem z ognia, pozostaw pod przykryciem na 10 minut i podawaj. Smacznego!

ucho musi być gotowane na małym ogniu z równomiernym małym gotowaniem, jednak jak każda inna zupa. W przeciwnym razie ryba po prostu się rozgotuje.

do gotowania zupy rybnej lepiej jest używać naczyń nieutleniających (w naszym życiu codziennym są to częściej garnki emaliowane), nie zaleca się używania aluminium.

jako przyprawy i przyprawy do zupy rybnej odpowiedni jest czarny mielony pieprz, różne zioła (koperek, zielona cebula). Im bardziej tłusta ryba, tym więcej przypraw można dodać. Ale należy ich używać ostrożnie, aby nie zakłócać smaku ryby.

marchewki i cebulę można wstępnie usmażyć na dowolnym oleju roślinnym, dzięki czemu ucho będzie bardziej satysfakcjonujące. Wolę gotować ucho bez smażenia warzyw.

ucho łososia jest smaczne i bogate.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy