skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania zupy z łososia.
Krok 2:
Usuń skrzela z głowy łososia, odetnij płetwy. Resztę ryby pokroić na kawałki. Bardzo dobrze opłucz rybę pod zimną wodą. Dokładnie umyta ryba jest kluczem do uzyskania przezroczystego bulionu.
Krok 3:
Umieść rybę na patelni, zalej zimną wodą, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie. Podpalić.
Krok 4:
Pozwól rybom się zagotować, usuwając powstałą pianę. Gotuj rybę na małym ogniu przez 25 minut.
Krok 5:
Marchewki obrać, umyć, pokroić w ćwiartki lub drobną kostkę. Możesz zetrzeć marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Krok 8:
Wyjmij rybę z bulionu, oddziel mięso od skóry i kości.
Krok 9:
Bulion przecedzić przez sito, podpalić.
Krok 10:
Gdy bulion się zagotuje, włóż ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, gotować ziemniaki na małym ogniu, aż będą do połowy ugotowane.
Krok 11:
Dodaj marchewkę i cebulę do bulionu. Gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Sól do ucha.
Krok 12:
Umyj pietruszkę, drobno posiekaj.
Krok 13:
Włóż rybę do garnka.
Krok 14:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liść laurowy, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Krok 15:
Zdejmij patelnię z uchem z ognia, pozostaw pod przykryciem na 10 minut i podawaj. Smacznego!
ucho musi być gotowane na małym ogniu z równomiernym małym gotowaniem, jednak jak każda inna zupa. W przeciwnym razie ryba po prostu się rozgotuje.
do gotowania zupy rybnej lepiej jest używać naczyń nieutleniających (w naszym życiu codziennym są to częściej garnki emaliowane), nie zaleca się używania aluminium.
jako przyprawy i przyprawy do zupy rybnej odpowiedni jest czarny mielony pieprz, różne zioła (koperek, zielona cebula). Im bardziej tłusta ryba, tym więcej przypraw można dodać. Ale należy ich używać ostrożnie, aby nie zakłócać smaku ryby.
marchewki i cebulę można wstępnie usmażyć na dowolnym oleju roślinnym, dzięki czemu ucho będzie bardziej satysfakcjonujące. Wolę gotować ucho bez smażenia warzyw.
ucho łososia jest smaczne i bogate.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g