skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować hominy z kaszy kukurydzianej? Przygotuj składniki. Jest ich bardzo niewiele, główne to płatki zbożowe i woda. Olej, który dodaje się na samym końcu gotowania, wybierz wysokiej jakości, zgodny z GOST, smak owsianki będzie zależeć od jego smaku. Kurkuma wcale nie jest niezbędnym składnikiem, dodałem ją, aby uzyskać bogatszy kolor.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę kukurydzianą do czystej wody. Należy to zrobić, aby umyć całą skrobię z kukurydzy, w przeciwnym razie gotowa hominy będzie gorzka.
Krok 3:
Przenieś kaszę kukurydzianą na patelnię z grubym dnem lub kocioł. Dodaj kurkumę i sól.
Krok 4:
Wlej gorącą wodę i wymieszaj.
Krok 5:
Umieść patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Gotuj kaszę przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przypaliła się od dołu.
Krok 6:
Gdy widoczna ciecz wyparuje, a owsianka zacznie bulgotać, zacznij ją stale zakłócać. W ten sposób gotuj hominy przez około 10 minut, aż będą gęste.
Krok 7:
Następnie usuń patelnię z ognia.
Krok 8:
Dodaj masło do hominy, wymieszaj.
Krok 9:
Wygładź powierzchnię hominy szpatułką.
Krok 10:
Przykryj patelnię pokrywką i schłodź owsiankę w temperaturze pokojowej.
Krok 11:
Odwróć schłodzoną owsiankę na talerz.
Krok 12:
Pokrój hominy na porcje za pomocą natłuszczonej nici lub noża. Konieczne jest naoliwienie noża, ponieważ hominy mocno przylegają do ostrza. Hominy podaje się ze śmietaną, serem, twarogiem, skwarkami, boczkiem.
Krok 13:
Smacznego!
Hominy to tradycyjne rumuńskie danie, które było bardzo popularne wśród chłopów, ale później hominy zyskały szeroką sławę nie tylko w Rumunii, ale także w Mołdawii, Abchazji i innych krajach. Na Kaukazie danie to otrzymało nazwę "gommi", aw Osetii nazywa się" hominy kjeber", co w dosłownej interpretacji oznacza"kawałek życia".
hominy gotowano w żeliwnym garnku. Do przygotowania użyto mąki kukurydzianej, soli i wody. Obecnie podstawą przepisu są te same produkty, które były używane lata temu. Być może zmieniły się tylko naczynia i metoda gotowania.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i subtelności jego przygotowania w artykule o kaszy kukurydzianej .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g