ciasto czekoladowe z ananasem w puszkach
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
wyjmij ananasy ze słoika i pozwól sokowi spłynąć, pokrój na małe kawałki.
oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem i sokiem z cytryny.
dodaj mąkę, stopione masło i wymieszaj.
ubij białka w pianę i połącz z masą żółtkową.
włóż część ciasta do przygotowanej formy. Ułóż ananasy. Na wierzch ułóż pozostałe ciasto.
Piec w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 200.
ciasto ostudzić, wyłożyć z formy i zalać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g