skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zrób ciasto: wymieszaj drożdże w ciepłym mleku, dodaj dwie łyżki mąki i cukru. Przykryj i trzymaj w ciepłym miejscu, aż utworzy się Czapka.
przesiej mąkę do odpowiedniego naczynia, wlej ciasto, dodaj stopiony odpływ.olej i sól.
dobrze zagnieść ciasto, będzie elastyczne i gładkie. Pozwól mu leżeć przez godzinę, Zwiększ rozmiar.
zrób nadzienie: wymieszaj twaróg, cukier, Van.cukier, żółtko. Lepiej jest wziąć twaróg domowy.
rozwałkuj ciasto na warstwę 5-7 mm, Wytnij kubki o średnicy szklanki lub kubka. 8 cm.
dostałem 30 kółek. Przy 15 małej szklance wycinamy kolejne koło.
układamy koła w foremkach na babeczki, kładziemy pierścienie na wierzchu. W centrum - jagody. Na wierzchu jagód-twarożek. Pozostaw bułki na 10 minut w cieple.
pieczemy bułki z jagodami i twarogiem w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 180.
ubij z cukrem.białko w proszku, posyp szczyptą soli. Rozłóż białko na bułkach i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g