soczysta szarlotka z gotowego ciasta francuskiego bez drożdży

pyszne, szybkie i łatwe! Czekamy na niespodziewanych gości! Ciasta na gotowym cieście francuskim są przygotowywane bardzo prosto i zawsze są bardzo smaczne. Cienkie chrupiące ciasto i soczyste nadzienie jabłkowe-to połączenie wielu będzie smakować.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 62 % 28 g
258 kcal
IG: 14 / 45 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, przygotuj niezbędne składniki. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, ale wygodniej jest użyć gotowego zakupionego. Jest sprzedawany zamrożony. Dlatego przed rozpoczęciem gotowania wyjmij ciasto z zamrażarki, aby rozmroziło się w temperaturze pokojowej. Ciasto francuskie można stosować drożdżowo lub bez drożdży. Umyj jabłka z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Naczynie do pieczenia lekko posmaruj spód i boki odrobiną oleju roślinnego. Rozwałkuj warstwę ciasta francuskiego na wymiar formy. Używam małej formy, około 25-27 centymetrów. Ciasto włożyć do przygotowanej formy i lekko schować w rogach, aby były bardziej uporządkowane. Formę można zastosować ceramiczną, szklaną lub metalową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój jabłka na 4 części i wytnij z nich rdzeń. Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki. Jabłka skrop trochę sokiem z cytryny, aby się nie ściemniały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pokrojone jabłka na całej powierzchni ciasta. Wystarczyły Mi 2 duże jabłka. Jeśli jabłka są mniejsze, możesz wziąć jeszcze jedno. Rozpuść masło w małej misce i za pomocą pędzla posmaruj wszystkie jabłka i brzegi ciasta roztopionym masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp jabłka cukrem na całej powierzchni. W tym celu można również użyć brązowego cukru. Nada smakowi ciasta nutę karmelu. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Podczas pieczenia jabłka wypuszczą sok, a ciasto po bokach zmieni kolor na złoty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź.Wystarczająca ilość soku zostanie uwolniona z jabłek, więc jeśli ciasto natychmiast zacznie kroić, sok z niego wypłynie. W czasie, gdy ostygnie, sok zostanie wchłonięty do ciasta i można go łatwo pokroić. Podawaj z herbatą lub kawą! Miłego poczęstunku!

do nadzienia ciasta wraz z jabłkami można dodać trochę rodzynek na parze. A dla smaku posyp odrobiną mielonego cynamonu.

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy