ciasto z borówkami i orzechami

Delikatnie, szybko i bardzo oryginalnie! Zwierzęta pokochają!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 75 % 36 g
219 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 5 min
borówka brusznica ma dość specyficzny słodko-gorzki smak. Prawie wszystkie jesienne jagody nie rozpieszczają nas swoją słodyczą:) borówka brusznica dojrzewa we wrześniu-październiku, w czasie zbiorów i marynat na zimę. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na dżemy, dżemy z borówki brusznicy. Ale jest również idealna do ciast! Najważniejsze jest, aby nie zapomnieć o włożeniu cukru:) zrobimy z Tobą ciasto.
ubij jajka z cukrem na białą pianę. Dodaj gaszoną sodę, skrobię rozcieńczoną kwaśną śmietaną i dobrze wymieszaj. Trudno jest ogólnie określić ilość mąki. Zależy na przykład od wielkości jaj. Około 300 gramów, upewnij się, że ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Dodaj orzechy (wcześniej usmażyłem je na patelni) i borówki brusznicy. To wszystko, ciasto jest gotowe. Miałem formę o średnicy 26 centymetrów, piec w 180 stopniach przez 45 minut.
ciasto bardzo mi się podobało. Właśnie padało i było zimno. Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy