jajka zapiekane z serem po polsku

znakomita przekąska będzie pasować do każdej uczty! Nie wiesz, co możesz zrobić z jajkami poza jajecznicą lub omletem? W takim razie ten przepis kulinarny jest dla ciebie! Jajka po polsku zapiekane z serem to coś! A przygotowanie tego jedzenia jest proste i szybkie.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 13 % 4 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc ugotuj jajka na twardo. Pokrój je na połówki i wyjmij żółtko z każdej połowy. Teraz zetrzyj żółtko z serem feta, masłem, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą, ponieważ ser feta może być dość słony. Nie przesadzaj! Jak mówią, brak soli jest na stole, a sól na plecach! Powstałą masą nadziewamy białka jaj. Teraz weź pół szklanki koncentratu pomidorowego i rozcieńcz go wodą. W głębokim naczyniu do pieczenia wlej rozcieńczoną pastę pomidorową, włóż nadziewane jajka i włóż do nagrzanego piekarnika. Nie należy mocno podgrzewać piekarnika. Piecz nadziewane jajka przez 15-20 minut. Podczas serwowania udekoruj liśćmi pietruszki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy