jajka zapiekane z serem po polsku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc ugotuj jajka na twardo. Pokrój je na połówki i wyjmij żółtko z każdej połowy. Teraz zetrzyj żółtko z serem feta, masłem, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw pieprzem i solą, ponieważ ser feta może być dość słony. Nie przesadzaj! Jak mówią, brak soli jest na stole, a sól na plecach! Powstałą masą nadziewamy białka jaj. Teraz weź pół szklanki koncentratu pomidorowego i rozcieńcz go wodą. W głębokim naczyniu do pieczenia wlej rozcieńczoną pastę pomidorową, włóż nadziewane jajka i włóż do nagrzanego piekarnika. Nie należy mocno podgrzewać piekarnika. Piecz nadziewane jajka przez 15-20 minut. Podczas serwowania udekoruj liśćmi pietruszki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g