pieczona gęś nadziewana ziemniakami
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
bierzemy tuszę gęsi o wadze 4-5 kg, patroszymy ją, usuwając tłuszcz i dokładnie myjemy, Na zewnątrz i wewnątrz. Nie wyrzucamy podrobów, przydadzą się nam! Przygotowujemy nadzienie. Dla niej musisz ugotować ziemniaki i ugotować puree z mlekiem i masłem. Smażyć boczek, aż będzie chrupiący i przenieść na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę do zrumienienia. Wszystko wymieszaj, sól, pieprz, dodaj drobno posiekaną szałwię i tymianek.
dobrze osusz Gęś, możesz wytrzeć serwetką. Wewnątrz tuszy musisz wcierać trochę soku z cytryny, doda to trochę szczypty. Gęś jest szczelnie nadziewana nadzieniem, a łapy i skrzydła bandażujemy szorstką nicią, aby zachować swój kształt. Na Zewnątrz pocieramy solą i przekłuwamy skórę widelcem. Częściej, aby tłuszcz swobodnie wypływał.
połóż gęś na blasze do pieczenia lub ruszcie piersią do dołu i smaż przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapominamy o 1,5-2 godzinach, w zależności od wagi. Po połowie czasu odwracamy tuszę i okresowo podlewamy natopionym tłuszczem. Jednocześnie gotujemy bulion z podrobów.
gdy gęś jest gotowa, połóż ją na naczyniu i wlej roztopiony tłuszcz do rondla. Dodaj 5-6 łyżek mąki, aby zagęścić sos, wlej 0,5 litra bulionu i zagotuj, mieszając. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu. Sól, pieprz, możesz dodać przyprawy. Filtruj, wlej do sosu i podawaj z ptakiem. Pieczona gęś nadziewana ziemniakami jest gotowa!
dobrze osusz Gęś, możesz wytrzeć serwetką. Wewnątrz tuszy musisz wcierać trochę soku z cytryny, doda to trochę szczypty. Gęś jest szczelnie nadziewana nadzieniem, a łapy i skrzydła bandażujemy szorstką nicią, aby zachować swój kształt. Na Zewnątrz pocieramy solą i przekłuwamy skórę widelcem. Częściej, aby tłuszcz swobodnie wypływał.
połóż gęś na blasze do pieczenia lub ruszcie piersią do dołu i smaż przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapominamy o 1,5-2 godzinach, w zależności od wagi. Po połowie czasu odwracamy tuszę i okresowo podlewamy natopionym tłuszczem. Jednocześnie gotujemy bulion z podrobów.
gdy gęś jest gotowa, połóż ją na naczyniu i wlej roztopiony tłuszcz do rondla. Dodaj 5-6 łyżek mąki, aby zagęścić sos, wlej 0,5 litra bulionu i zagotuj, mieszając. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu. Sól, pieprz, możesz dodać przyprawy. Filtruj, wlej do sosu i podawaj z ptakiem. Pieczona gęś nadziewana ziemniakami jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g