pieczona gęś nadziewana ziemniakami

Gęś według irlandzkiego przepisu to wspaniały wybór na świąteczną kolację! To danie kuchni irlandzkiej nie jest bardzo trudne do przygotowania, ale długie, ponieważ gęś jest dużym ptakiem. Na zwykły obiad ten przepis kulinarny nie nadaje się, ale jako noworoczna lub świąteczna kolacja to jedzenie będzie w sam raz!
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 23 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 10 % 4 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min
bierzemy tuszę gęsi o wadze 4-5 kg, patroszymy ją, usuwając tłuszcz i dokładnie myjemy, Na zewnątrz i wewnątrz. Nie wyrzucamy podrobów, przydadzą się nam! Przygotowujemy nadzienie. Dla niej musisz ugotować ziemniaki i ugotować puree z mlekiem i masłem. Smażyć boczek, aż będzie chrupiący i przenieść na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę do zrumienienia. Wszystko wymieszaj, sól, pieprz, dodaj drobno posiekaną szałwię i tymianek.

dobrze osusz Gęś, możesz wytrzeć serwetką. Wewnątrz tuszy musisz wcierać trochę soku z cytryny, doda to trochę szczypty. Gęś jest szczelnie nadziewana nadzieniem, a łapy i skrzydła bandażujemy szorstką nicią, aby zachować swój kształt. Na Zewnątrz pocieramy solą i przekłuwamy skórę widelcem. Częściej, aby tłuszcz swobodnie wypływał.

połóż gęś na blasze do pieczenia lub ruszcie piersią do dołu i smaż przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapominamy o 1,5-2 godzinach, w zależności od wagi. Po połowie czasu odwracamy tuszę i okresowo podlewamy natopionym tłuszczem. Jednocześnie gotujemy bulion z podrobów.

gdy gęś jest gotowa, połóż ją na naczyniu i wlej roztopiony tłuszcz do rondla. Dodaj 5-6 łyżek mąki, aby zagęścić sos, wlej 0,5 litra bulionu i zagotuj, mieszając. Jeśli okaże się zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu. Sól, pieprz, możesz dodać przyprawy. Filtruj, wlej do sosu i podawaj z ptakiem. Pieczona gęś nadziewana ziemniakami jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy